Delvende Bergopwaarts; Daniëlle’s winkel

Auteur: José Stolp
Jordaan
Delvend Bergopwaarts Foto: José Stolp, oktober 2011

Soms plaatsen we een verhaal dat zich net buiten de grenzen van Amsterdam-West afspeelt. Zoals nu over een winkeltje aan de rand van de Jordaan.
En er is (helaas nog) geen Geheugen van Centrum!

In een pandje van monumentenzorg - op een steenworp afstand van West op de hoek Willemstraat en Lijnbaansgracht - is sedert 12 maart 2005 Daniëlle’s winkel gevestigd. De winkel past zo goed in de omgeving dat je zou verwachten dat deze daar al sinds jaar en dag gevestigd is. Op het raam staat een logo van een man met een schop op de schouder die tegen de wind een berg opklimt. Delvende Bergopwaarts staat daarbij en dat is de naam van Daniëlle’s winkel.

Daniëlle: "Ik heb mijn winkel vernoemd naar de uitgeverij van mijn overgrootvader. De uitgeverij bestaat niet meer, maar ik vond het leuk om het logo te gebruiken, omdat het de initialen bevat van mijn naam; DB - Daniëlle Bolle. Ik kom uit een geslacht van uitgevers en boekhandelaren. Het verkopen en handelen heb ik niet van een vreemde. Van 1930 tot 1938 was hier een aardappel- en groentenhandel gevestigd en daarna vele jaren tot 2000 een Tabakswinkel. Vervolgens heeft er nog enige jaren een huisartsenpraktijk in het pand gezeten. Het bestemmingsplan bepaalde dat er een antiekzaak in moest komen toen de praktijk verhuisde. Maar ik had geluk, want de antiekzaak haakte af en ik kreeg de kans om mijn winkel te beginnen. Ik ben met mijn bedrijfsplan naar de bank gestapt en kon de zaak rond krijgen."

Er is echt van alles te koop Foto: José Stolp, oktober 2011

Wat verkoop je zoal? Daniëlle: “Zoals je ziet, héél veel. Curiositeiten, aparte cadeau’tjes, (kunst)kaarten, kalenders, boeken, sieraden, maar ook snoepgoed uit grootmoederstijd en ga zo maar door. Het snoepgoed uit grootmoederstijd, duimdrop en stroopsoldaatjes en snoep zonder suiker en kleurstof daar komen sommige mensen echt voor terug. Ik ben inmiddels heel bekend in de buurt en mijn winkel is laagdrempelig. Mensen komen soms alleen even een praatje maken, maar zien dan toch weer iets wat ze kunnen gebruiken. Ik geef ook spullen in bruikleen aan de Noorderkerk en help mee met het organiseren van activiteiten daar. Toeristen komen hier vaak om foto’s te maken van de winkel, maar het merendeel van mijn klanten zijn buurtbewoners. Ik verkoop geen echt antiek, maar wel oud servies, oude glazen, meubilair, kinderspeelgoed, enfin voor elk wat wils zou ik zeggen."

Als je nieuwsgierig bent geworden, neem dan een kijkje bij ‘Delvende Bergopwaarts’ Lijnbaansgracht 27, open van 10.30 tot 18.00 uur dinsdag en zondag gesloten. Daniëlle adviseert je graag bij je keuze voor een leuk en bijzonder cadeau.

Bekijk meer afbeeldingen

Lijnbaansgracht hoek Willemstraat, op nummer 27 de handel in aardappelen en groente van Vrees Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, april 1930

Willy

zonder bergen

Wat 'n leuke naam!! Het straalt 'n enorme kracht uit. Bergbeklimmen in plat Amsterdam. Super ook zo'n buurtwinkel, hoewel er toch ook heel veel toeristen langs zullen komen!! Erg leuk ook met die oude foto. Aan de gevel is weinig veranderd behalve de kleur zo lijkt. Ik vind 't leuk om van te lezen en als we weer in A'dam zijn is dat echt 'n plekkie om langs te gaan.
Dank voor de info José!!