Salsamentum - De Zoutkamer

Auteur: José Stolp
7 Fans

In 2009 opende Jeroen van Wieren (1958) zijn winkel aan de Spaarndammerstraat 34. Deze Zoutkamer bevat een schat aan zout van over de hele wereld in velerlei soorten en smaken.

Jeroen van Wieren voor zijn winkel Zoutkamer Foto: José Stolp, oktober 2012

Fascinatie voor zout
Jeroen: “Van huisuit ben ik kok. Ik heb de horecavakschool gedaan en gewerkt bij de Koninklijke Landmacht, Bodega Keizer en het Amstel. Door mijn werk als kok ben ik gefascineerd geraakt door zout. Veel mensen kennen alleen maar geraffineerd zout van Jozo, maar dat verkoop ik niet. Ik heb me gespecialiseerd in natuurlijk en op ambachtelijke wijze gewonnen zout.
Ik ben begonnen met een zoutkraam op diverse markten, op het Haarlemmerplein en de Noordermarkt. Op een gegeven moment kwam dit winkelpandje. Jarenlang heeft tante Lien op deze plek de sceptor gezwaaid in haar toko.
Ik koop zout van coöperaties en boeren die zelf het zout winnen en ondek ook nieuwe producenten en onbekende zouten. Het uitproberen van nieuw zout gebeurt ‘koud’ (zonder iets erbij) of op een zachtgekookt ei. Vaak met zo’n vier tot zes eieren per keer, waarbij ik dan vooral let op de mondbeleving en de sterkte van de smaak.”

Je noemt jezelf salinator. Hoe kom je bij deze term?
“Vanaf 204 voor Christus had men in Venetië, de ‘Camera Salis’, de Zoutkamer.
Dat was net zoiets als een ministerie van Land- en Tuinbouw nu. Salinator was de officiële titel voor de ambtenaar van de schatkist die verantwoordelijk was voor de zoutprijzen. Deze kamer verstrekte tussen de veertiende en zestiende eeuw de vergunningen voor de zouthandel en bepaalde ook hoeveel, waarnaar toe en tegen welke prijs het zout werd geëxporteerd. Vandaar de titel salinator.”

Hoeveel zoutwinkels zijn er?
“Er zijn slechts twee gespecialiseerde zoutwinkels ter wereld, één in Japan en de andere hier in Amsterdam. Er zijn zoutwinkels in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, maar die verkopen enkel het zout wat ze ter plaatse maken.
Er is in New York een winkel die zout verkoopt, maar ook verse bloemen en chocolade, dan ben je voor mij geen zoutwinkel. Een zoutwinkel is een winkel die alleen zout en zout gerelateerde producten uit alle werelddelen verkoopt.”

De ongezouten waarheid
“Zout is belangrijker voor ons is, dan we beseffen. Goed zout is erg smaakvol en bevat bovendien mineralen die belangrijk zijn voor onze gezondheid.
Mijn lievelingszout is piramidezout uit Bali. Een superlicht, smaakvol en inderdaad piramidevormig zout. Maar ik verkoop ook zout met een smaakje, zonder een smaakje, zoutmolens, zout water, (wadden)drop, zoutkristallen en nog veel meer. Huisgemaakte gezouten citroen in een potje bijvoorbeeld. Dat smaakt lekker bij couscous. Als salinator, geef ik ook graag adviezen over mijn producten. Ik zou zeggen kom gerust een langs en neem een kijkje bij Salsamentum/ De Zoutkamer.
Ik werk nog twee dagen in de horeca, maar daarnaast gaat al mijn tijd naar de winkel, want dat is mijn passie.“

De winkel is geopend op woensdag tot vrijdag van 11:00 tot 18:00 en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Een paar van de vele soorten zout in de Zoutkamer Foto: José Stolp, oktober 2012