Een volledig rondje!

7 Fans

Eindelijk is het er: een volledige fiets- en wandelroute die Halfweg via de Ringvaartdijk-Noord met De Nieuwe Meer verbindt. Donderdag 15 september 2011 vierden drie gemeentes en alle andere samenwerkende partijen (en dat zijn er nogal wat) op het driegemeentenpunt bij de Oude Schutsluis de komst van het fiets-/wandelpad tussen de Raasdorperweg en de Osdorperweg

De nieuwe fiets- en wandelroute (rode stippellijn) Kaart: Google Maps, bewerking Jan van Zijp

En een nieuwe fietsbrug
De Ringvaartdijk is verstevigd en verbeterd en de paden zijn aangelegd. Met aan de ene kant de kassen en de andere kant de Ringvaart Haarlemmermeer en Zwanenburg is het nu aangenaam (autovrij) voortgaan over de Raasdorperweg naar de Osdorperweg en verder. Een compleet rondje Tuinen van West, wat hebben we ernaar verlangd, is nu mogelijk! En het wordt nog beter, want de werkzaamheden voor een fietsbrug over de Ringvaart – aan het eind van de Raasdorperweg naar Zwanenburg – zijn in volle gang en in het volgend voorjaar zal hier dus ook een snelle verbinding tussen de Tuinen van West en de Haarlemmermeer zijn.

Belangrijk
Donderdag kregen alle sprekers een paar minuten spreektijd en dat was maar goed ook, want er hebben nogal wat mensen en partijen samengewerkt op dit stukje grond. De gemeente Haarlemmerliede Spaarnwoude, gemeente Amsterdam en deelgemeente Nieuw-West moesten het eens worden, alsook de Provincie Noord-Holland, het ministerie van Landbouw, het Heemraadschap AGV en het Hoogheemraadschap Rijnland. Het kwam in de toespraken in grote lijnen op hetzelfde neer: goede verbindingen aanleggen is belangrijk (ook in financieel zware tijden), recreatief gebruik is belangrijk en die samenwerking dus ook. Anders was het niet gelukt.

Bezoektips
"Een goed bewaard gebleven geheim was dit," vertelde Mieke Blankers, voorzitter van het ILG (Investeringsbudget Landelijk Gebied) Zuidwest/Rijnland, dat de subsidie ervoor moest toezeggen. "Leuk dat het nu zo goed ontsloten is!" Stadsdeelwethouder Ronald Mauer had moeite tijdens het spreken op zijn plek te blijven staan. Slechts enkele meters was hij op dit 'driegemeentenpunt' verwijderd van 'zijn' Nieuw-West. De toespraken vonden namelijk net plaats op een stukje Haarlemmerliede. Mauer was ook blij met de 'verstandige manier van ontsluiting voor recreatie' en ving alle vliegen in één klap. Zowel als wethouder Verkeer als wethouder Sport stond hij hier goed op zijn plek, al was het dan naast en niet in Nieuw-West. Nog een paar bezoektips van Mauer: een kopje thee bij de Molen van Sloten en een bezoek aan bierbrouwerij de 7 deugden.

Griffioen
Wethouder Ger Markus (Haarlemmerliede) was vooral blij dat de rijke historie van zijn gemeente nu onder de aandacht van nog meer recreanten zou komen, "zoals hier bij de oude schutsluis." Een geschiedenislesje volgde over de eerst schuit die in 1920 door de Ringvaart naar Osdorp voer. Dat stukje geschiedenis werd ook onthuld na alle toespraken. Op een bord bij de sluis, waarvan de restanten eerder dit jaar zichtbaar werd gemaakt bij het aanleggen van de recreatieve route, staat het verhaal en een foto uit het familiealbum van de familie Griffioen. De foto toont de opening van de schutsluis – D'Eendracht genaamd – annex elektrisch gemaal met als aanwezigen de veenbazen, heren van het polderbestuur en de sluiswachter, Warnard Griffioen.

Waar hebben we het over?
Wie nog zonder plattegrond zich nu afvraagt waar hebben we het over, hier in woorden een uitleg: de fiets- en wandelroute begint vlak bij Halfweg op de dijk aan de oostelijke kant van de Osdorperweg.

Het nieuw pad langs de Ringvaart Foto: Shirley Brandeis, 15 september 2011

Na de Oude Schutsluis kom je op de Ringvaartdijk-Noord, die ter hoogte van de Raasdorperweg overgaat in het Lascarpad en na de Ookmeerweg in het Zwarte Pad. Na de Akersluis gaat het pad weer verder onder de noemer Ringvaartdijk tot aan de Oeverlanden bij de Nieuwe Meer. Op deze manier zijn Recreatiegebied Spaarnwoude en de Bretten, via Halfweg, met de Oeverlanden bij de Nieuwe Meer verbonden.

Uit: De Westerpost, 21 september 2011

Jack van de Velde

sluiswachter Warnard Griffioen en Maria van der Panne

Hierbij wordt de naam genoemd van mijn overgroot vader Warnard Griffioen hij was gehuwd met Maria van der Panne,
Hun oudste dochter Maria Griffioen was gehuwd met Jacob-Willem van Klaveren daar ben ik een kleinzoon van, mijn moeder was Maria van Klaveren gehuwd met Marinus van de Velde.

Jack van de Velde

Re: schutsluis