Van Coronie naar Amsterdam-West 2

Auteur: Akuba
Amsterdam Nieuw-West

Deel 2 van het verhaal van Akuba over het verschil tussen Suriname en nederland. Lees hier het eerste deel 'Van Coronie naar Amsterdam-West'.

Inmiddels zijn de buurten veranderd. Het Leo polakhuis is gesloopt en totaal anders gebouwd. Ik ging terug naar de Blauwvoetstraat om te kijken of er nog buren woonden, nou ik stond met open mond te kijken de huizen waren gesloopt. Ik kon het niet geloven Ik heb nog een hele tijd daar gestaan er kwamen natuurlijk heel veel herinneringen op. Het is moeilijk te omschrijven hoe ik me op dat moment voelde, maar het deed mij wel wat hoor. Langs de Pieter Calandlaan fiets ik regelmatig. Die buurt is nog hetzelfde gebleven. In de Blauwvoetstraat heb ik de leukste buren gehad. Er is weinig contact met de huidige buren. Iedereen heeft haast en alleen op oudejaarsavond zie je buren de handen schudden en voor de rest van het jaar lopen ze elkaar voorbij.

Ik probeer er wat aan te doen. Samen met een andere bewoonster heb ik club in het activiteitencentrum België op de dinsdagavond. Iedereen is welkom. We doen heel veel samen en participeren met andere groepen. Ik fiets veel, jammer alleen dat er veel fietsen gestolen worden. Er zijn al vier fietsen van mij gestolen. Drie bij station Sneevlietweg en mijn allereerste fiets, die 17 jaar oud was, vlak voor mijn deur in de Roeselarestraat. Ik heb bij de laatste geen aangifte gedaan want de politie doet toch niets aan.

Afgelopen week fietste ik weer in de Pieter Caland laan en besefte toen dat er toch ook heel veel in de buurt is veranderd. Er is elke woensdag markt op het Sierplein. Ik stopte even om te kijken hoe verpleeghuis De Drie Hoven gesloopt werd. Daar heb ik ook vaak gewerkt als uitzendkracht. Vaak heb ik ook nare dingen moeten aanhoren en meegemaakt. Een dementerende man zei ooit tegen mij toen ik op de afdeling liep "Ik weet niet hoe ze het in hun hoofd gehaald hebben om die zwarten hier naar toe te halen". Ik lachte erom, omdat het een dementerende was. Over discriminatie gesproken, dat maak je regelmatig mee, jij moet weten hoe mee om te gaan. Ik heb geleerd om assertief te zijn dus met mij gaat het goed.

Akuba was één van de zes cursisten van Carry Burgering en Dick Kersten tijdens de acht lessen in buurthuis Osdorp in januari-maart 2011.
Lees hier de verhalen van die cursus.