Van Coronie naar Amsterdam-West

Auteur: Akuba
Amsterdam-West, Amsterdam Nieuw-West

Ik woon nu 32 jaar hier en komt uit Suriname. Ik heb altijd in Amsterdam-West gewoond, de Van Speijkstraat was mijn allereerste adres. Mijn eerste reis naar Nederland vond ik spannend en ik was heel blij.

Blauwvoetstraat Foto: Akuba Foto: Akuba, 1990-1996

Wat het eerste indruk op mij maakte waren de wegen, er waren er zoveel en beneden en boven. Toen wij 'thuis' aankwamen heb ik heel erg gehuild. Alleen al om het feit dat de huizen zo dicht op elkaar waren en direct naast elkaar. Ik kwam bij mijn zus te wonen en zij woonde op 3-hoog, dus moest ik zoveel trappen op. Ik was verdrietig.
Na een week ging ik naar school. Het was natuurlijk wennen, heel veel dingen waren anders, ik had er moeite mee om de meester bij zijn naam te noemen, te tutoyeren. Het was een leuke tijd op school. Ik kwam in het examenklas van de bouw en was het enige meisje. Nadat ik mijn diploma Timmeren behaald had ging ik de opleiding ziekenverzorgende doen. Ik ging toen intern wonen bij het Leo polakhuis in Osdorp in de Saaftinge straat. Ook dat was een leuke tijd, vooral om dichtbij huis te werken.
Kort nadat ik mijn diploma behaald had, was ik in blijde verwachting. Ik verhuisde toen naar Bos en lommer, naar de Blauwvoetstraat nummer 19. Daar heb ik 6 jaar gewoond, het was een hele leuke buurt en intussen had mijn dochter een broertje gekregen. Doordat hij astmatisch was en het huis erg vochtig bleek te zijn, moesten wij helaas verhuizen. We verhuisden toen naar de Pieter Calandlaan. Het was een fijne woning, ik hoefde haast niets te doen en het zag er prachtig uit. Achteraf bleek dat ik de vierde persoon was die in korte tijd daar kwam wonen. De bovenburen waren verschrikkelijk. Omdat ik een medische urgentie had gebruikte ik die om een andere woning te krijgen. Ik was do gelukkig toen ik een woning aangeboden kreeg in Nieuw-Sloten, daar woon ik nu al 17 jaar.

Akuba was één van de zes cursisten van Carry Burgering en Dick Kersten tijdens de acht lessen in buurthuis Osdorp in januari-maart 2011.
Lees hier de verhalen van die cursus.

De vlag van Suriname Akuba komt uit de kleinste provincie: Coronie