Jan Hendrik Bennik (LSG)

Auteur: JHvZ iso 22111950 Jan van Zijp

In 1952 kwam ik als baby in de Akbarstraat wonen, net aan de andere kant van de Ringspoorbaan en ik kwam als kind veel over de vloer bij schoolvriendjes in Slotermeer. Het Slotermeer van de 50-er jaren staat dus nog op mijn netvlies.

Jan Hendrik Bennik In de winterkou

In 1970 ben ik uit mijn ouderlijk huis getrokken en in 1976 lukte het mij een zelfstandige 2-kamerflat te vinden aan het Confuciusplein. Mijn vriendenkring woonde toentertijd in Slotermeer en Geuzenveld en ik heb dan zo'n 15 jaar als vrijwilliger de jeugdsociëteit 't Spint helpen runnen in het toenmalige kerkgebouw d'Olijftak, nu de moskee El Hijra. De zelfstandigheid van jongeren stond hierbij voorop.
Naast dat mijn vriendenkring vertrok - als gevolg van het Amsterdamse woningbeleid - bemerkte ik dat de wijken Slotermeer en Geuzenveld nog maar matige aandacht kregen van het stadsbestuur en de woningcorporaties. En ik nam het initiatief voor de oprichting van de bewonerscommissie Patrimonium Complex 109, omdat het onderhoud van de woningen veel te wensen overliet. De corporatie werd wakker: de woningen kregen dubbel glas, de keukens vernieuwd en moderne badcellen werden aangelegd. En er was draagvlak onder vrijwel alle bewoners. Politiek actief was ik al, omdat ik mij als bioloog schaamde over de manier waarop de stad Amsterdam omging met de natuur in en rond de stad. Bij de PPR kon ik het niet meer vinden, omdat deze partij in een verbond met PSP en vooral ook CPN, het standpunt innam, dat de polders ten westen van de stad volgeplempt moesten worden met woningen. Het licht, lucht en groen, wat juist de grote kwaliteit is van de westelijke tuinsteden, werd niet meer op waarde geschat.
Zo bouwde ik in de loop der jaren een gezonde allergie op tegen allen die vanachter hun bureau willen bepalen, hoe Geuzenveld/Slotermeer eruit moet zien. De komst van deze deelraad in 1990 werd aanleiding om medeoprichter te worden van Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld (LSG).
De komende raadsperiode wil ik mij inzetten voor een grondige verbetering van de bestaande woningen, wat het wonen niet alleen betaalbaar houdt, maar ook goed is voor de leefbaarheid en het milieu.
En wie een eigen bewonerscommissie wil oprichten, kan van mij ondersteuning verwachten.
Tot slot: de mooiste plek voor mij is een bankje in de Heemtuin van het Sloterpark, waar je je even in een groots natuurgebied kunt wanen, los van de drukte van de stad.
Jan Hendrik Bennik

Gepubliceerd: 22 januari 2006