Nancy van Beest (LSG)

Geuzenveld-Slotermeer: ‘Een beetje buiten wonen in Amsterdam’

Nancy van Beest (LSG) Nancy van Beest (LSG)

Voor ik in Geuzenveld-Slotermeer kwam wonen had ik, waarschijnlijk zoals zo velen, een heel verkeerd beeld van dit stadsdeel. Mijn beeld was vooral gevormd door de, veelal niet al te positieve, berichtgeving in de media. Als ik wel eens in dit deel van de stad was, kwam het mij op mij nogal saai en slaperig over; niet echt veel te beleven.
Ik heb in verschillende andere buurten in Amsterdam gewoond en woon ik al weer ruim 7 jaar hier. Wat ik vooral zo aantrekkelijk vind, is dat er zoveel ruimte en zoveel groen is. Ik blijf dat echt uniek vinden in een stad. Mijn favoriete plek is dan ook de Sloterplas. Op sommige plekken in het Sloterpark kun je over de Sloterplas uitkijken en is er net geen bebouwing te zien. Je waant je dan echt ver weg buiten de stad en met een beetje fantasie zelfs in het buitenland. Mensen die foto's van die plekken zien, en niet weten waar het is, geloven vaak dan ook niet dat dit gewoon in Amsterdam is, op nog geen 20 minuten fietsen vanaf de Dam! Geweldig om zo 'buiten' te kunnen wonen in de stad.
Er zijn ook veel problemen in dit Stadsdeel. En laten we eerlijk zijn, als je in een oud slecht onderhouden huis woont, overlast ervaart van je buren, te maken hebt met vandalisme en criminaliteit, dan zal je waarschijnlijk nog weinig vreugde kunnen beleven aan de mooie groene omgeving. Gelukkig worden er veel nieuwe huizen gebouwd en worden veel bestaande woningen gerenoveerd. Zo lijkt het wel of Geuzenveld-slotermeer 'opnieuw ontwaakt'. Ik hoop dat deze vernieuwing voor zoveel mogelijk mensen een verbetering zal zijn.
In de jaren die ik hier nu woon is mij wel opgevallen dat er zo ontzettend veel gebouwd wordt. Overal zie je bouwplaatsen. Gelukkig maken die bouwplaatsen, in verbazend snel tempo soms, ook weer plaats voor nieuwe gebouwen. Met de komst van nieuwe woonblokken en buurten zie je ook steeds meer nieuwe bewoners en bedrijvigheid naar het stadsdeel komen. Geuzenveld-Slotermeer is op alle vlakken in beweging. 'Dynamisch' dus zoals men dat zo graag pleegt te zeggen. Die dynamiek vergt echter nogal wat van de bestuurders in de lokale politiek. Zij dragen een grote verantwoordelijkheid. Voor veel mensen is hun huis en leefomgeving immers heel belangrijk in hun leven. De kwaliteit daarvan is van grote invloed op hun persoonlijk welzijn. Alle reden dus om heel zorgvuldig om te gaan met alle factoren die daar van invloed op zijn. Ik kan mij wel eens ergeren aan het ogenschijnlijke(?) gemak waarmee door bestuurders soms beslissingen worden genomen. Beslissingen die soms diep ingrijpen in de leefomgeving van mensen. Bewoners moeten daarom niet alleen nauw betrokken worden bij de besluitvorming rond veranderingen in hun eigen woonomgeving, er moet ook daadwerkelijk naar ze geluisterd worden! Zij zullen immers letterlijk 'moeten leven' met de gevolgen van die beslissingen.
Het is mijn overtuiging dat mensen die met plezier wonen in hun huis en buurt, zich sneller ook actief willen inzetten voor die buurt. Zij hebben meer aandacht voor hun omgeving, en voor de mensen waarmee ze in een buurt wonen. Ze zullen daarom dan ook eerder verantwoordelijkheid willen dragen om die woonomgeving leefbaar te houden. Ik zie dit aan mijzelf, maar ook aan veel mensen in mij buurt. Voor mij persoonlijk is het een belangrijke reden geweest om mij actief in te zetten voor mijn buurt. Het is ook de reden dat ik mij nu verkiesbaar wil stellen voor de wijkbelangenvereniging LSG, juist om dat dit een lokale partij van en voor bewoners is. Ik vind het belangrijk dat bewoners zelf verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de leefbaarheid in hun stadsdeel.
Mijn wens voor het stadsdeel en zijn bewoners voor de komende 4 jaar is dan ook dat zoveel mogelijk mensen hier met plezier zullen wonen. Dat meer mensen zelfs trots zullen zijn om in het 'groenste stadsdeel van Amsterdam te wonen'. Ik hoop dat ook dat alle veranderingen uiteindelijk per saldo voor iedereen positief zullen zijn. De bestuurders van Geuzenveld-Slotermeer wens ik veel bewoners toe die bereid zijn op een constructieve wijze bij te dragen aan de leefbaarheid in dit Stadsdeel.
Nancy van Beest

Terug naar politiekelink