Thirza Bronner (D66)

D66-lijsttrekker: “Ik wil dat mensen over vier jaar zeggen: die meid heeft ons wel geholpen!”

Thirza Bronner (D66) Thirza Bronner (D66)

Ze is 28 jaar, woont zes jaar in het stadsdeel, ze rijdt in haar vrije tijd paard op Manege Geuzeneiland, ze breit en werkt op zo’n abstract en strategisch niveau (als beleidslobbyist voor een organisatie die zich met ontwikkelingssamenwerking bezighoudt) dat ze besloot lokaal politiek actief te worden. “Waar het in mijn werk draait om internationale verdragen, veel geld en een hoop geharrewar, draait het in de lokale politiek in de eerste plaats om de mensen die hier wonen. Ik zet me in mijn werk elke dag in voor een vriendelijkere wereld en nu wil ik dat ook in mijn eigen buurt gaan doen.” Haar eigen buurt is de Van Tijenbuurt; haar woning staat op de slooplijst.
Trots
“Veel buurtbewoners hebben de afgelopen jaren het sociaal liberale geluid van D66 behoorlijk gemist hier,” weet Thirza. Ze praat graag met de bewoners. “Zoveel ervaringen, zoveel verhalen, zoveel herinneringen. Veel oudere bewoners vertellen me hoe ze het groen hier in de buurt hebben zien verdwijnen. Of hoe moeilijk ze het financieel hebben gekregen na de invoering van de euro. Van migrantenfamilies en maatschappelijk werkers hoor ik verhalen over hoe moeilijk het is om toegang te krijgen tot de sociale voorzieningen. En ook hoor ik over ondernemers die het zwaar hebben, over zwerfvuil en hangjongeren. De verhalen zijn talrijk en divers. Maar wat mij gelukkig het meeste opvalt is dat de mensen — net als ik — trots zijn op Geuzenveld-Slotermeer. Het is een rustig stadsdeel, waar spanningen meestal niet zo doordringen als bijvoorbeeld in andere stadsdelen. Veel mensen voelen zich relatief veilig hier.”
Zichtbaar
D66 wil weer gaan bijdragen aan een nog mooier stadsdeel. Speerpunten van de partij zijn naschoolse opvang; financiële steun aan organisaties die het maatschappelijke leven in het stadsdeel proberen te verbeteren; het groen (behouden en diverser maken!), duurzame, comfortabele en energiezuinige huizen, beter openbaar vervoer, kindveilige woonwijken en een betere communicatie tussen het stadsdeel en de bewoners. “Ik hoor vaak dat raadsleden en wethouders te weinig zichtbaar zijn in de wijk.” Thirza wil zichtbaar zijn. “De bewoners zijn hier het allerbelangrijkste. Ik wil helpen om problemen op te lossen of te verzachten. Of het nu gaat om terugdringen van armoede, het verbeteren van de gezondheidszorg, het toegankelijk maken van sociale voorzieningen of het wegnemen van de onzekerheid die de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) met zich meebrengt, dat maakt mij niet zoveel uit. Wat mij wel uit maakt, is dat bewoners over vier jaar zeggen: ‘die meid, die heeft ons wèl geholpen.’ Alleen dan kan ik pas echt tevreden zijn. Als ik in de raad of het dagelijkse bestuur kom, dan ben ik een volksvertegenwoordiger. Dat betekent dat mijn mening nog het minste er toe doet. Wat mijn kiezers willen, dat is belangrijk.”
D66 wil de bewoners een alternatief geven. “Het was een van mijn buren die mij vertelde wat D66 vroeger voor Geuzenveld-Slotermeer betekende. Wat onze wethouder en onze raadsleden toen bewerkstelligden. Ik was lid geworden van de partij en ben toen eens gaan bellen met wat andere leden hier in Geuzenveld-Slotermeer.” En nu is ze lijsttrekker en gaat ze voor een herkansing. “Ik hoop dat iedereen op 7 maart gaat stemmen. Op die dag kun je uitspreken over wie in de toekomst bestuurlijke beslissingen gaat nemen over je eigen buurt. En zeker in de lokale politiek is het belangrijk om op de juiste persoon te stemmen.”
Doen!
Thirza: “Wat ik altijd bijzonder vind aan D66 is dat links en rechts in onze partij samenkomt. We zijn sociaal liberalen, dat wil zeggen dat wij vinden dat de meeste mensen mondig en verstandig genoeg zijn om zelf hun leven in te richten en dat de overheid hen daarvoor de ruimte moet bieden. Wel wensen wij dat de overheid tijdig en zorgvuldig ondersteuning biedt aan burgers die (tijdelijk) uit de boot dreigen te vallen. Wij zijn voor steun, maar tegen onnodige bemoeienis. Voor minder regels en voor meer flexibiliteit. Om deze reden voelen veel mensen zich thuis binnen het gedachtegoed van D66. We zijn niet een partij die zich alleen maar inzet voor slechts één bepaalde sociale klasse, zoals de allerarmsten of de allerrijksten. Wij zijn er voor iedereen. En we zijn er met name voor de mensen die durven, nadenken en doen!
Iedereen die vragen heeft of haar iets over de buurt wil vertellen, kan haar mailen op Thirza Bronner

Terug naar politiekelink