Tys de Ruijter (Groen Links)

Uiteindelijk moet iedereen zich ‘thuisvoelen op straat’ in dit stadsdeel.

Tys de Ruijter (Groen Links) Tys de Ruijter (Groen Links)

Mijn naam is Tys (spreek uit als: Ties) de Ruijter en ik ben op 11 februari 1972 geboren te Breda, uit twee Amsterdamse ouders (Watergraafsmeer). In april 2002 ben ik aangetreden als stadsdeelwethouder vanuit GroenLinks in het dagelijks bestuur van Geuzenveld-Slotermeer.
Bestuurder zijn is een zeer afwisselende baan. Het is het ene moment vergaderen, het volgende op werkbezoek en dan weer bijvoorbeeld een opening verrichten. Naast natuurlijk veel contacten met bewoners, kom je in aanraking met talrijke verschillende personen: ‘echte’ wethouders of zelfs ministers, directeuren van bedrijven en corporaties, belangengroepen, wetenschappers, liefhebbers en ga zo maar door. Ook de onderwerpen zijn zeer uiteenlopend: van bestemmingsplannen tot lessen in afvalscheiding en van gevaarlijke kruispunten tot onkruidbestrijding.
In mijn vrije tijd, als je daarvan kunt spreken, hou ik ervan om lekker uitgebreid te koken, Tapas uit alle windstreken rondom de Middelandse zee of een mooie Oosterse rijsttafel. Daarnaast ben nog wel eens op de dansvloer te vinden, ik dans een verdienstelijke Salsa, al zeg ik het zelf. En op zondag is een rondje wandelen gecombineerd met een bezoek aan de sauna favoriet.
Wonen in Geuzenveld-Slotermeer is voor mij wonen in de stad en toch daarbuiten. Ik geniet van het vele groen en de rust die er kan heersen, terwijl je toch vlakbij het centrum bent. Tegelijk kan ik erg genieten van de smeltkroes op straat, de diversiteit aan mensen die je er tegenkomt en de soms verrassende winkeltjes. Af en toe waan ik me hier in het buitenland en is het net of ik op vakantie ben!
Wat beter kan is dat mensen meer betrokkenheid met elkaar zouden kunnen tonen, meer in elkaar geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Niet een ander uitsluiten terwijl je voor jezelf zorgt. Niet naar anderen wijzen, dat ze het zelf moeten doen, maar de hand uitsteken om een ander te helpen. Met een warm hart knokken voor wat kwetsbaar is! Dit probeer ik als bestuurder te bewerkstelligen, als politicus èn als burger, want ik ben natuurlijk ook gewoon een inwoner van Geuzenveld.
Mijn speerpunten als wethouder waren de afgelopen vier jaar: genietbaar groen en de straat als ontmoetingsplek. Iedereen is trots op het groen in het stadsdeel, dus door te investeren in parken, groene singels en grote groengebieden als de Brettenzone hoop ik dat we er nog lang (samen) van kunnen genieten. Om het elkaar ontmoeten op straat aangenamer te maken is daarnaast geïnvesteerd in pleinen, straten en woonbuurten. Verkeersveiligheid staat dan voorop, met 30 kilometerzones en veel vrijliggende fiets- en wandelpaden, maar ook goede verlichting, voldoende speelruimte en niet teveel troep op straat.
Als GroenLinkser zet ik in op kwetsbare mensen en natuur. In de eerste plaats door ‘meedoen mogelijk maken’, ook voor degenen die het moeilijker hebben. Door mogelijkheden te bieden voor ontplooiing en door bewoners uit te dagen zèlf met vernieuwende ideeën te komen.
Ten tweede door iedereen te laten ‘genieten van groen’. GroenLinks is de politieke partij met de meeste groenpunten in haar programma, zoals het verbinden van de verschillende parken tot één groenlint, waarbij het aantal doorgaande wegen door parken en groenstroken wordt teruggedrongen.
Uiteindelijk moet iedereen zich ‘thuisvoelen op straat’ in dit stadsdeel. De zorg voor elkaar en voor de directe omgeving moet versterkt worden, bijvoorbeeld door bewoners concrete mogelijkheden te geven om gezamenlijk de kwaliteit van de woonomgeving in de buurt te verhogen.
Tys de Ruijter

Terug naar politiekelink