Onzekerheid voor bewoners van de Voerman bijna voorbij

Jan Voermanstraat 2-40 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, juni 1960

Al jaren leven de bewoners van de Voerman, een complex van 360 woningen aan de Jan Voerman-, de Derkinderen- en de Jan Evertsenstraat in Overtoomse Veld Noord in onzekerheid over wat er met hun woningen gaat gebeuren. Vorig jaar stond nog sloop/nieuwbouw op het programma, maar door de opheffing van Far West werd dat voorlopig afgeblazen.

Stadsvernieuwingsurgentie
Wel werd door de Dienst Wonen van de Centrale Stad Amsterdam aan bewoners de stadsvernieuwingsurgentie beloofd, omdat voor iedereen wel duidelijk was dat de bewoners na jarenlange ellende perspectief moest worden geboden. Inmiddels zijn de eerste 90 stadsvernieuwingsurgenties afgegeven, de rest volgt in blokken van 90 huishoudens per 3 maanden. Toen in de loop van dit jaar duidelijk werd dat Rochdale de eigenaar van deze woningen blijft, kon Rochdale ook de bewoners worden aangesproken op wat er met hun woningen gaat gebeuren, op de korte en op de lange termijn. Want bewoners zijn het slechte onderhoud, de kou, de tocht en het vocht zat en willen dat er daar op korte termijn iets aan gedaan wordt. Daarom waren ze ook naar het WSWonen Nieuw-West gekomen met de vraag om hulp en advies. De bewoners hebben vervolgens ondersteuning gekregen bij het oprichten van een bewonersgroep en bij het overleg met Rochdale.

Elektrische kacheltjes
Om op korte termijn iets te doen aan de kou in de woningen kwam Rochdale met het aanbod aan bewoners voor elektrische kacheltjes. Gratis kacheltjes en gratis aanleg, maar wel met een verbruik van ongeveer 15 euro per maand per kachel, bij een gebruik van 8 uur per dag. Ondanks het feit dat de bewonersgroep de Voerman dit geen goede oplossing vindt, heeft Rochdale een bewonersbrief laten uitgaan aan alle bewoners met dit aanbod. Ongeveer 70 bewoners hebben tot nu toe positief gereageerd. De bewonersgroep zag meer in een huurverlaging voor de bewoners, maar Rochdale wees deze wens van de hand.

Lees de rest van dit artikel op de website van Samen Nieuw West