Urgent?

Bent u ook een oudere, alleenstaande stadsvernieuwingsurgent in Nieuw-West?

Oklahoma Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 24 november 2007. 'Wibo' staat voor 'Wonen In een Beschermde Omgeving’.

Netwerk

Dankzij de Stedelijke Vernieuwing is er een nieuw netwerk ontstaan: mensen spreken elkaar aan op straat of in de supermarkt en vragen dan vaak niet naar de gezondheid of naar de kinderen. Nee, tegenwoordig hoor je meestal: “Hoe staat het ervoor, bent u al urgent?”

Oudere alleenstaanden hebben het moeilijk

Hele wijken gaan op de schop, het gonst er van de activiteiten. Corporaties beloven gouden bergen en voor (bijna) iedereen een plek in de eigen buurt of tenminste in een van de naburige stadsdelen. Er worden bijeenkomsten georganiseerd waar deskundigen informatie en adviezen verstrekken aan bewoners. Starters en jongeren met of zonder beperkingen en ook grote gezinnen genieten alle aandacht van de Politiek en de samenwerkende woningbouwverenigingen.
Maar waar kunnen oudere alleenstaanden terecht voor advies en hulp in zo’n situatie?
Vaak zijn het vrouwen met een klein pensioentje, met lichamelijke klachten, gehecht aan hun vertrouwde buurtje met alle herinneringen. Wordt er ook gekeken of zij wel voldoende inkomen hebben voor de nieuwe woonsituatie? Lang niet iedereen kan zelf op internet of telefonisch speuren naar betrouwbare tips. Ze zijn dus afhankelijk van de begeleider die hun corporatie hen per brief heeft voorgesteld. Verder moeten ze zelf de aangeboden woningen (Woonkrant of op internet) doornemen en hun keuze doorgeven.Vaak is dit een teleurstellende bezigheid.

Wibo-woningen

Er zijn ook ouderen die per se onafhankelijk en zelfstandig willen blijven leven.
Zij zouden graag voor een Wibo-woning kiezen met het oog op hun fysieke gesteldheid.
Ze stellen wel praktische eisen zoals een handige plaats voor wasmachine/koelkast en
mogelijkheden voor aanpassingen in slaapkamer, douche en toilet plus plattegronden om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk in te delen. Eigenlijk zouden de architecten blij moeten zijn met deze ervaringsdeskundigen die eertijds hebben moeten woekeren met een beperkte ruimte, misschien voor een man met nachtdienst en een stel schoolkinderen.

Een eigen huis, een plek onder de zon

De Stedelijke Vernieuwing leidt soms tot een mooi en modern flatje, gemakkelijk schoon te houden door de bewoonster of haar thuishulp. Met de juiste, eerlijke adviezen van corporaties, politiek en instanties als het Amsterdams Steunpunt Wonen en het Bewonersplatform hopen we dat dit voor zoveel mogelijk stadsvernieuwingsurgenten positief uitwerkt want een huis is pas een thuis als jij je er echt veilig en gelukkig voelt.

Gepubliceerd: 14 juni 2008