Van Eesterenmuseum: lezing en excursie

Logo Van Eesterenmuseum

- Woensdag 15 februari: lezing - Plan van Gool: ontwerp en renovatie
- Zondag 19 januari: excursie - Plan van Gool in Amsterdam-Noord.: wandeling door Het Breed in de Buikslotermeer.

Plan van Gool: ontwerp en renovatie

Endry van Velzen, architect bij het bureau Nijl Architecten, geeft een lezing over het Plan van Gool.
De architect Frans Van Gool (1922) ontwierp in Amsterdam Nieuw-West huizen in de wijk achter het Sierplein, o.a. het Anthony Spatzierhof, zaagtandwoningen genaamd. In de begintijd van Nieuw-West was hier ook een modelwoning van Goed Wonen gevestigd. De buurt wordt ook wel Bluebanddorp genoemd.
Maar de meeste woningen van Van Gool, maar liefst 1100, liggen in Amsterdam-Noord. In de Buikslotermeer: het Plan van Gool, waar o.a. de huizen aan Het Breed toe behoren. Deze blokken zullen gerenoveerd worden. Over de renovatie wordt zeer verschillend gedacht, zo getuigt Het Parool van 18 november 2010. De afsluiting van de hooggelegen luchtbruggen wordt met name betwist.

Datum: woensdag 15 februari 2012
Tijd: 20:00 uur - 22:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Aanmelden: aanmelden@vaneesterenmuseum.nl

Kosten: € 5 (incl. koffie en thee), bij lidmaatschap Vrienden Van het Van Eesterenmuseum (min. € 25) gratis.

Excursie Plan van Gool in Amsterdam-Noord

In vervolg op de lezing over de architect Frans Van Gool op 15 februari wordt in nauwe samenwerking met de woningbouwcorporaties Ymere en Eigen Haard een wandeling gemaakt door het 'Plan van Gool', Het Breed in de Buikslotermeer te Amsterdam-Noord. We maken een wandeling van ongeveer anderhalf uur door het plangebied. Ook is er waarschijnlijk mogelijkheid om binnen te kijken in een woning. Tijdens de wandeling is er gelegenheid voor een toelichting op de huidige problematiek en tot het stellen van vragen.

Datum: zondag 19 februari 2012
Aanvang: 13.45 uur