Wandelen met Willem van Toorn

Op zaterdag 6 april door de Mercatorbuurt

Auteur: Ben Berndsen
Wandeling

Wandeling

Ben Berndsen, buurtbewoner uit de Baarsjes en actief voor het Historisch Archief de Baarsjes ontwikkelde een wandeling door de buurt waar veel plekken uit de verhalen van de schrijver aan gedaan worden.

Op verschillende momenten tijdens deze wandeling leest Willem fragmenten voor uit zijn verhalen. Het Mercatorplein is een onderdeel van de wandeltocht.

De start van de wandeling is op het Columbusplein 233 bij het Historisch Archief de Baarsjes.
Zaterdag 6 april 2013, 14 uur.

Reserveren gewenst via:
archief@historischarchiefdebaarsjes.nl
of
mpl@oba.nl

In de bibliotheek aan het Mercatorplein is een expositie van het werk van Willem van Toorn.

Mercatorplein in 1929 Foto: collectie Nationaal Historisch Museum

Reactie op 4 april 2013 van Ed van Noortwijk
Zal mij even voorstellen – Ed van Noortwijk – geboren 1938 op het Mercatorplein op 4 hoog, ja boven de tweede Dirk! Hoewel Dirk dat niet gauw zal toegeven had hij in de oorlog een soort groentenhal in de Hudsonstraat bij de Davisstraat (waarschijnlijk zwart) waar ik menig komkommertje heb gepikt.
Over ontvreemden gesproken; heb een hele nacht onvrijwillig (huilend en amper zes jaar) doorgebracht in een politiecel met enkel een metalen brits en het Onze Vader in de deur gekrast in het politiebureau van de Willem Schouten tegenover mijn kleuterschool (juffrouw Bakker). Een doosje knijpers had ik gestolen voor mijn moeder – de politie is nooit meer mijn beste kameraad geworden zeker ook niet na woensdagmiddagen op de Marnixstraat.

Waarom ik deze inleiding nodig heb is het volgende:
Na vele jaren buitenland zie ik tot mijn verbazing dat onze wijk de Baarsjes heet. Welke geografische onbenul dit heeft bedacht weet ik natuurlijk niet maar onze wijk heeft in mijn gevoel geen enkele referentie met de Baarsjes.
Mijn geboorte inschrijving vond plaats in de Gemeente Sloterdijk en historisch is het Mercatorplein de start via Hoofdweg - Sloterdijk - Spaarndam - Velsen/Driehuis/Santpoort - de route die de Amsterdamse elite nam naar Velserbeek/Beeckestein/Waterland/Duin en Kruidberg en nog vele andere landgoederen waarvan nog vele resten te zien zijn. Wat te denken van de Ruïne van Bredero.

De Baarsjes had alleen een uitloop naar de zandhoop op het Surinameplein goed voor kermis/plaatjesruilen en zandvoetbal. Oja en een wekelijks bezoek aan het badhuis in de Zocherstraat.

Ik hoop dus a.s. zaterdag aanwezig te zijn bij de historische wandeling door mijn jeugd (Hudsonstraat 72 tot 1955) en zal bij het woord Baarsjes mijn Philips oorbellen uitzetten.
Een hartelijke groet,
Ed van Noortwijk