Meisje uit Zuid-Holland al 58 jaar in Nieuw-West

7 Fans

Op 15 september 1954 kwamen wij hier - met Jan jr. die exact anderhalf jaar oud was - wonen in de Schweigmanstraat 18. Een hele verandering omdat wij echt op onszelf konden gaan wonen. Wij hadden twee en half jaar bij mijn schoonvader gewoond, dat was ook niet alles!

Corrie Voskamp-Bakelaar op het balkon met Jan jr. Foto: collectie Corrie Voskamp-Bakelaar, 1955

Er woonden allemaal jonge mensen die overal vandaan kwamen, en die op elkaars kinderen pasten; een Eldorado. Als je op Goeree Overflakkee geboren bent, is het vreemd om in zo’n grote stad te komen wonen, wat een verschillen: de trams, de bussen, de mensen, de kleding én hier liepen zij niet op klompen!
Er was overal zand, de straten waren nog lang niet klaar, ons hele huisraad moest naar binnengedragen worden, de verhuiswagen kon echt niet tot vóór de deur komen.

In 1955 werd Peter geboren en André volgde in 1960. De drie jongens genoten zo van het buiten spelen, toen reden er nog weinig auto’s.

De drie broers, André, Jan jr. en Peter - foto: collectie Corrie Voskamp-Bakelaar

Jan sr. werkte bij Berghaus - Dames en Kindermantels - als boekhouder, het waren wel lange weken omdat er ook op zaterdag gewerkt moest worden. En met Nieuwjaar naar de Stadsschouwburg naar de Gijsbrecht van Amstel met Kloris en Roosje, dat was echt een uitje!

De mooiste plek vind ik nog steeds de Sloterplas; één keer was die zo dichtgevroren dat wij met de kinderen erop konden schaatsen, een echt winterfeest was dat. Ook ‘s zomers, met een rubberbootje en een picknickmand gaf het net een vakantiegevoel.

Spelen in het zand bij de Sloterplas - foto: collectie Corrie Voskamp-Bakelaar, ongeveer 1961//

Plein ’40-’45 vind ik het lelijkste plek in de buurt; alle gebouwen zijn saai, de marktkramen zijn allemaal hetzelfde, kleding, kleding, kleding… Vroeger was er nog van alles wat, een markt waar iedereen graag kwam, maar nu hoor ik er veel negatieve berichten over, best jammer.

Corrie voor haar oude woning - Foto: Annick van Ommeren-Marquer, maart 2012

Al ben ik 85 jaar, ik hou nog van zoveel dingen; ik reis veel met mijn kinderen, vaak ga ik met vriendinnen naar de bioscoop, shoppen of aan een excursie meedoen. Ik ben ook zeer betrokken bij de kerk, de bloemen verzorg ik iedere week en als er een braderie is, ben ik bezig met de organisatie, heel erg leuk allemaal.

Op het Cornelis van Rijplantsoen woon ik sinds 2003, ik geniet volop van het uitzicht: op mijn balkon lekker in de zon zittend met een krant of een boek. Zo hoop ik nog lang en volop van Nieuw-West te mogen genieten.

Marc van Arem

Leuk bericht

Beste mevrouw Voskamp-Bakelaar,

Dank voor het leuke bericht. Voor mij is het fascinerend hoe u de overgang van Goeree Overflakkee naar Amsterdam beschrijft. Sinds enige jaren mag ik samenwerken met uw zoon bij Ymere. In deze jaren heb ik veel geleerd van Jan en ben blij met hem te mogen werken aan de verbeteringen in Nieuw West met veel andere collegae. Ik hoop dit nog jaren te mogen doen!

Nogmaals dank voor uw bericht en wens u vele gezonde jaren woonplezier in het groenste stadsdeel van Amsterdam!