Operatie Periscoop: met kinderogen door de wijk

1 Fan

Hoe kijken kinderen naar hun wijk? Dát wil architect en buurtbewoonster Margreet van der Vlies graag weten. Een tweede serie van de workshop met de spannende naam ‘Operatie Periscoop’ is van start gegaan.

Waar zullen we onze periscoop op richten? Foto: Shirley Brandeis, april 2012

Sima weet een leuke plek waar je goed tikkertje kunt spelen. Daar om de hoek, bij die lantaarnpalen. Ze gaat voor in haar groepje, onder leiding van ‘juf’ Margreet. Ahmed, Rabia en Emre volgen haar. Op een plattegrond van de Gibraltarbuurt kruisen de kinderen om de beurt hun favoriete speelplek aan. Plekken waar je dus goed kunt tikkertje spelen, waar het heerlijk voetballen is, verstoppertje doen of basketballen. Het zijn de favoriete buitenspeelbezigheden van deze vier jonge buurtbewoners – straks wordt er een schatkaart van gemaakt die ze zullen uitdelen aan hun vriendjes - en architect Margreet van der Vlies wil weten hoe zij de buurt beleven. Eens niet van bovenaf naar een wijk kijken, zoals professionals doen, maar van onderaf. Vandaar de naam van het project: Operatie Periscoop. Gefinancierd met geld uit de Wijkaanpak en ondersteund door Buurtparticipatie. In dertien wekelijkse bijeenkomsten kijken de kinderen deze lente naar hun wijk en laten zich onderwijzen door profs uit het werkveld, waaronder sociaal geografen, antropologen en kunstenaars. Er wordt veel door de straten gelopen. Achtereenvolgend vier keer door de Gibraltarbuurt, de Kolenkitbuurt en de Erasmusparkbuurt. Iedere week worden de resultaten van de les creatief verwerkt; de ene keer dus in een schatkaart, de andere keer in bijvoorbeeld een kunstwerk of een verhaal. Een grote tentoonstelling met al hun bevindingen en goede ideeën voor de buurt wordt straks het inspirerende eindresultaat. Ter lering en vermaak voor de kinderen. En volwassenen. Margreet: “Wij leren echt weer door kinderogen te kijken naar de buurt.”

Dit is echt MIJN favoriete speelplek! Foto: Shirley Brandeis, april 2012