Maar liefst vijf scholen in de straat

Auteur: P.C. Zegstro
Bos en Lommer

Ik ben geboren in 1943 in de Zeven Provinciënstraat. Deze straat werd in 1947 veranderd in de Karel Doormanstraat.

Hoek Karel Doormanstraat - Willem de Zwijgerlaan Foto: P.C. Zegstro

Muiterij

Die naamsverandering was te danken aan de muiterij op de oorlogsboot de Zeven Provinciën in 1939. De onthulling van de straatnaam was op de hoek van de Karel Doormanstraat en de Willem de Zwijgerlaan, door de weduwe van Karel Doorman. Ik weet dat er maar een handje vol mensen op af was gekomen.

In je onderbroek

Toch was deze straat wel opvallend. Het had maar liefst vijf scholen en een Gemeentelijke geneeskundigendienst. Daar zetelde de schoolarts en de school tandarts in. Ook zat de pieten-zuster daar, zij was schoolzuster en regelmatig werden we door haar op luizen gecontroleerd. Ook was haar taak om ons eens per jaar twee pleisters op de borst te plakken, ik dacht voor TBC. We konden dan een week niet in bad. Eén maal per jaar kreeg je een school onderzoek, je stond dan in een grote rij, met alleen een onderbroek aan en het meest erge vond ik het moment dat je op je hand moest blazen en de zuster in je onderbroek keek of je een breuk had.

Drukke straten

De Doormanstraat bestond uit drie aparte stukken. Bij de Willem de Zwijgerlaan het pleintje met diverse winkels, een boekwinkel, een bakker en een melkboer. Dan had je nog het doodlopende straatje met de zandbak van de kleuterschool, en als laatste het stukje tussen de Bestevaerstraat en de Admiraal de Ruyterweg. Dit stukje werd ook wel het fluwelen endje genoemd. Ik vermoed dat dit kwam omdat de huizen in dat stuk van particulieren huisbazen waren en daar door wat duurder in huur.
Dat stukje straat van hooguit 50 meter lang, had zes winkels; een bakker, een Spar, twee elektrazaken, een kapper en een café.
Op de Admiraal de Ruyterweg reed de Haarlemsche tram en door grote spijkers op de rails te leggen maakte wij daar onze dolken. In de Bestevaerstraat reed bus F, later aangevuld met bus 14 en 21. Als je nu gaat kijken lijkt dat onmogelijk dat er in die straat drie buslijnen hebben gereden.

Aardappels piepen

De buurt was voor de jeugd een fantastische buurt om op te groeien. Je kon zalig paal voetballen bij de scholen zonder dat we de bewoners hinderden. In de paasvakantie werd er op het land van de Willem de Zwijgerlaan aardappels gepiept, op een vuurtje van afval van de voorjaarsschoonmaak. Heel vaak was dat oud zeil het zogenaamde Balatum dat brandde als een lier. Dat je aardappel na het piepen tweemaal zo dik door de teer geworden was, deed aan de smaak niets af.

Grote vakantie

In de grote vakantie was het land bij de Reinaert de Vosstraat aan de beurt. Hier werden tenten gebouwd en kon je zalig voetballen. Ook was het Jan van Galenbad een goed alternatief, voor tien cent was je de hele dag onder de pannen. De jongens hadden daar het grootste bad en daar mochten de meiden ook in zwemmen, maar dat bad lag om een uur of drie in de schaduw en het meidenbad lag dan vol in de zon, maar daar mochten wij niet komen. Eén badjuf was voldoende om dat te voorkomen.Verder werden er zomers bij de groentemarkt wat bij verdiend met groente karren tegen de brug op helpen duwen. Als je mazzel had dan kreeg je een stuiver maar je werd ook wel vaak afgescheept met een appel met een stek. Als deze vent de volgende dag weer langs kwam dan keek je een andere kant uit.

Verfpotten uitbranden

Ook werd er door ons ook wel wat geld verdiend door op Woensdagmiddag verf potten in de bouw schoon te branden. Men was toen begonnen met de bouw van Slotermeer. Daar werd door de schilders gretig gebruik van gemaakt.
In de winter als het gevroren had dan kon je heel gauw schaatsen op het Ruyterland. Dit was een stuk land op polder niveau, waar later de Daniël Goedkoop school is gebouwd. Het was door de regen ondergelopen land, dus we liepen daar weinig gevaar op verdrinking. Voor de rest zaten wij heel veel in de speeltuin van het Sportpark de Ruijter.
Kortom, voor mij als kind was het een prima buurt.

Meer lezen over deze buurt? Klik hier voor 'Landlust', een deel van Bos en Lommer.

Corina

Re: Re: Tijd geleden

Hans Menge, h.menge@ziggo.nl:
els:ik heb in de kareldoormanstraat nummer 99 gewoond,mijn vader had daar een kruideniers winkel van sibeijn.ik heet els en mijn broer heet loek,ik was vriendin met joke mengeik zat op de ds mansvelt op school,wat leuk om dit allemaal weer te lezen
Leuk dat je ook reageerd Els. Ik heb nog met jou en loek reclame blaadjes rondgebracht in de buurt.
We mochten daarna kiezen wat we wilden hebben; een flesje cola of een zak koekkruimels...
Als je contact wil opnemen met Joke, laat je het maar even weten.

Hoi Els,
Mijn vader heet ook Sibeijn en woonde in west, wel eens waar in de Jacob van Lennepkade. Maar ben erg nieuwsgierig naar de naam Sibeijn waar die van Daan komt en wie wat familie of zo iets.

Hans Menge, h.menge@ziggo.nl

Re: Tijd geleden

els:
ik zat op de ds mansvelt op school,wat leuk om dit allemaal weer te lezen

els

Tijd geleden

Hans Menge

Menge

Best Fred, het schoot mij vandaag weer te binnen; geheugen van west.
Ik ben van 30-07-1951, dus bijna 61.
Johan van Dijk is inderdaad op jonge leeftijd verongelukt en dat heeft mij diep geraakt. Johan was een vriend voor me, ondanks het leeftijdsverschil.

Ik zat inderdaad op de hoek op school, de Herman Gorter.
Zo ook mijn broer Wim en zus Joke, die respectievelijk 10 en 5 jaar ouder zijn dan ik.
Op 9 jarige leeftijd verhuisden wij naar Geuzenveld, een nieuwe omgeving voor me.
Daar heb ik gewoond tot ik een jaar of 24 was en ging toen het huis uit.
Ik woon nu al sinds 1977 met vrouw en 2 jongens in Friesland en dat bevalt ook heel goed.
Leuk dat je reageerde en ik zal wat vaker op deze site kijken.

Groet,
Hans

Fred Fontijn

Menge

Beste Hans,
Mocht je toevallig weer op deze site terechtkomen, dan bij deze mijn verontschuldigingen, voor de 'r' teveel. Toen ik het opschreef twijfelde ik al. Al voor mijn verkeerslessen kende ik jouw achternaam al. Misschien kwam jouw vader wel bij die van mij in de winkel, verder weet ik het niet. Trouwens ik kreeg later ook nog autorijles van je vader. 'Karel Doorman' was net van de Opel naar de Fiat overgestapt. Minstens één keer dirigeerde jouw vader me naar Febo, bij het Haarlemmermeerstation en aten we een kroket. Voor zowel scooter als auto slaagde ik in één keer, aangezien dat niet zo normaal was, had ik me over de theorie nog maar niet zo druk gemaakt en daardoor zakte ik beide keren de eerste keer. Johan van Dijk was van mijn zustersleeftijd en was bevriend met Henk Melissen. Hij verongelukte jong, meen ik te weten. Volgens mij ben jij een jaar of twee, drie ouder dan ik, als ik het goed heb. Maar herinner me nauwelijks iets van je, deed je wel iets met de Speeltuinvereniging? En op welke school zat je, ik gok op de Herman Gorter. Leuk je reactie.
Groet,
Fred

Hans Menge

autorijschool Karel Doorman

@Fred Fontijn;
die biirman Menger, waar je scooter rijlies van kreeg, heette Menge.
Dus zonder "r".
Dat was mijn vader, wij woonden boven de rijschool op 103-3 hoog.
De oprichter/eigenaar was Johan van Dijk.
Ik heb heel wat uurtjes doorgebracht met Johan, tijdens de theorielessen was ik vaak van de partij.
Mijn vader, Willem Menge, gaf op zaterdag ook rijlessen in de Opels, een Opel kadett en een Opel Rekord.
Mijn rijbewijs heb ik ook via autorijschool Karel Doorman gehaald, in 1969.

Ik kwam bij toeval op deze site....erg leuk om dit allemaal te lezen.

Mvg,
Hans Menge

Hans Nijntjes

de heer

Hallo, ik ben hier nieuw op. Wij woonden aan de Haarlemmerweg,
maar zat op de ds. Mantveltschool van 1953 tot 1958.dus kwam redelijk dicht in dat buurtje.
In een ander gedeelte van dit forum werd over Terro zandauto's geschreven. Nou dat klopte wel, die kwamen van de kade en reden door de Karel doorman straat verder. In de winter met sneeuw/ijs op de weg, gingen wij achter die wagens hangen en lieten ons
voortrekken. Het waren donker rode wagens, en volgens mij waren dit afgedankte legertrucks, welke na de oorlog vrijkwamen.
Bij de kruising met de Wildzanglaan zat nog een warme bakker, daar stonden wij vaak te kijken hoe de bakker met een enorme haast de broden in/uit de oven schoof, met een hele lange stok.
Als dat gebeurt was, ging er een borstel met water overheen, en daardoor ging de korst glimmen. Misschien was dat wel geen water, maar het leek er op. In de middag maakte ze daar gebak, en van mijn klasgenoten stal een gebakje, het stond zo voor je neus af te koelen, dat is nog een hele rel geweest daar op die Christelijke school.

Piet

Uitspraak om trend de Bakker

De bakkerrij hete Westerhuis naar de oude eigenaar, later is de winkel voort gezet door bakker Hoogerhout, die er ook boven woonde, maar onder zijn oudenaam Westerhuis.
Dus beide heren hebben gelijk.
Verder was er nog een derde winkel, n.l. in de Reinaard de Vosstraat na de melkzaak van de Groot, waar je zondags ijs kon kopen.

Cor Preij

Bakker

Fred ik ben het oneens met de bakker dat moet zijn Westerhuis.In de oorlog als je bloem had dan maakte mijn moeder krentenbrood het deeg ging dan in een bakvorm en wij hadden een hele grote dat waren twee broden aan elkaar en die bracht je naar de bakker die het in de oven plaatste dan kon je het later ophalen voor een paar centen.Het ophalen was wel lekker dan kon je onderweg lekker pulken aan de krenten,je hield alleen een brood over met gaten . Westerhuis had ook een winkel naast Piet Vlug de melkboer hoek Jan den Haenstraat maar deze Westerhuis bakte niet die kreeg alles aangevoerd uit de Beste vaerstraat.

P.C.Zegstroo

Antwoord op Fred Fontein

De foto is genomen van af de plek waar later de geneeskundigedienst moet zijn gebouwd. Dus je hebt gelijk het is Karel Doormanstraat hoek Bestevaar.
Nog even ter aanvulling, de Zevenprovinsiestraat was in het straten plan van sloten, waar dit gebied tot 1916 eerst toe behoorde, als Houtmanstraat bedoelt. Maar omdat Amsterdam al een Houtmankade had is hij als Zevenprovinsiestraat om gedoopt.
Er zijn twee broers Zegstroo mijn broer is 11 jaar jonger, dus voor dit soort herrinneringen een andere generatie.

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Piet of Jan

Volgens mij zijn er twee broers Zegstro, gezien de reacties die ik op mijn stukjes krijg. De oudste is waarschijnlijk iets ouder dan ik en de ander wat jonger. Ik weet dit omdat op 'schoolbank', één van de twee drie jaar eerder op de Frisoschool zat dan ik. De ander zat bij Rinny Mirani in de klas, vertelde ze mij en die is jonger dan ik. Met plezier ook jouw stuk over de Karel Doormanstraat gelezen, ik weet eerlijk gezegd nog niet eens zo heel lang dat die eerst Zeven Provinciënstraat heette. Omdat mijn oma in de Tjerk Hiddes de Vriesstraat woonde, kwam ik regelmatig in het stuk bij de Willem de Zwijgerlaan te winkelen, daar zat ook drogist Koedijk en daarnaast een groente man. Onze klasgenoot Jan Peek z'n vader deed dat daar ook nog een tijdje. In hetzelfde portiek zat ook nog autorijschool Karel Doorman, die ging later naar de van der Hoopstraat maar liet zijn naam ongewijzigd. Van buurman Menger, kreeg ik mijn scooterrijles. Dit ter aanvulling.

Over de foto, ben ik het oneens met je, volgens mij is het hoek Bestevaersstraat - Karel Doormanstraat en zit daar bakker Hoogerhout op het hoekje, de bakkers kar kun je nog vlak bij de bakkerij zien.

Ik kijk uit naar nieuwe initiatieven er zijn nog wel een paar straten te behandelen. Met elkaar kunnen we er een heel buurt boek van maken, misschien. P.C. bedankt.