We gaan weer knallen!

Goed nieuws: dit jaar mag er op Koninginnedag weer geknald worden boven de plas. Het Oranjecomité Amsterdam gaat er iets moois van maken!

Vuurwerk boven de plas in vroeger tijden Foto: Shirley Brandeis Foto: Shirley Brandeis, 29 april 2009

“Elk jaar waren er wel mensen op 30 april op de oevers van de plas aan het wachten op het vuurwerk,” vertelt Tineke Stricker, secretaris van de Vereniging Vrienden van de Sloterplas (VVS). “Teleurgesteld ging men elke keer weer huiswaarts.” Stricker heeft goede herinneringen aan de jaarlijkse pret. “Ik heb er als klein meisje, aan de hand van mijn ouders, al naar staan kijken. Ik vond het onbegrijpelijk dat de burgemeester met zijn maatregel, vooral bedoeld voor het Centrum, een traditie hier om zeep hielp.” Wel mocht het Oranjecomité van de Centrale Stad het vuurwerk een dag eerder organiseren, maar dat weigerden de organisatoren. Vuurwerk is de afsluiting van Koninginnedag, punt uit. De Meervaart nam vervolgens de invulling van de avond voor Koninginnedag op zich, inclusief vuurwerk op 29 april. Maar echt Koninginnedag – met knallende afsluiting - werd het door die andere dag nooit meer. Stricker: “Dat vuurwerk hoort gewoon op 30 april.”

Op de agenda
Twee jaar geleden besloot de VVS dat het vuurwerk toch echt terug moest komen. Stricker: “Bij het stadsdeel vingen we bot: het was niet aan hen. De burgemeester had dit besloten en het was onomkeerbaar.” De Sloterplasvrienden lieten het er niet bij zitten en in 2011 sprak men in tijdens een vergadering in de Centrale Stad. Stricker: “We hebben toen het zestigjarig bestaan van de Westelijke Tuinsteden aangekaart. Dat het een mooi gebaar zou zijn om juist in dit jaar ons het vuurwerk op 30 april terug te geven.” En dat leverde wat op. Het hoofd Koninginnedagzaken stond in opdracht van de burgemeester direct de VVS te woord en beloofde de zaak op de agenda te zetten. In december 2011 werd het verzoek, mede dankzij een ondersteunende brief vanuit de stadsdeelraad Nieuw-West, goedgekeurd en was de terugkeer van het Koninginnedagvuurwerk boven de plas op 30 april om 22 uur een feit.

Dolblij
“Het wordt een prachtig siervuurwerk,” vertelt Pieter Heidbuurt van het Oranje Comité Amsterdam. Ook het comité is dolblij dat het vuurwerk terugkeert op Koninginnedag en heeft de organisatie, net als vroeger, op zich genomen. Heidbuurt: “Ik heb allerlei soorten vuurwerk op video bekeken bij een firma in Almere en deze uitgekozen. Om stipt tien uur wordt het vuurwerk vanaf een ponton midden op de plas aangestoken.” Heidbuurt en alle andere Sloterplasvuurwerkfans staan te popelen. Nog even en het vuurwerk is er weer op de dag waarop het hoort: Koninginnedag, 30 april.

amsterdammer

Sloterplas!

Leuk om te weten dat het vuurwerk ad sloterplas weer op de oude datum plaats vind.

Zoals het hoort!

Amstock, de firma uit almere is de afgelopen jaren 1 vd betere schieters in nederland. Veel beter als wagenvoort welke vroeger de show schoot. Amstock doet gewoon meer haar best.

Succes de 30ste