Nostalgie, geen heimwee

De waarschuwingen van mijn moeder komen na ruim 60 jaar nog helder door.

Polanenstraat in de Spaarndammerbuurt, op de voorgrond is de kruising met de Assendelftstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 'zo te zien omstreeks 1950' (JW)

Haantjepik
Als ik foto’s van mijn vroegere buurt bekijk, waar ik opgegroeid ben, zie ik eigenlijk alleen maar mooie plaatjes. Foto’s gemaakt om later nog eens terug te zien hoe het was in de jaren ’40 en ’50. Maar als ik bij sommige nog eens goed kijk was het eigenlijk maar een troosteloze boel in die Staatsliedenbuurt. De Van Beuningenstraat spande wel de kroon. Deze straat was een eindeloze pijp van steen. Dat kwam ook door de bocht in deze straat, er kwam geen einde aan. Ook de J.M.Kemperstraat en de Van der Hoopstraat oogden als pijpenladen. En dan heb ik het nog niet over de Spaarndammerbuurt gehad. In mijn ogen en herinnering was het daar nog een graadje erger. Ik herinner mij de Polanenstraat als een zeer mistroostig oord waar het slecht toeven was. Een stille, mistige en onbetrouwbare omgeving. Waar je in de vroege avond als het schemerig was om je heen keek of je gevolgd werd, ja, God weet door wie. Je ging onwillekeurig je pas versnellen om er maar zo snel mogelijk uit te zijn. Ook herinner ik mij de vele waarschuwingen van mijn moeder: ‘Kijk uit voor Haantjepik’. Het verhaal wil dat je door deze Haantjepik werd meegenomen als je te laat op straat was. Dit gold dan speciaal voor kinderen van mijn leeftijd. Je moest op tijd binnen zijn anders liep het slecht met je af.

Niet bang meer
Nu ben ik niet meer verplicht om bij nacht en ontij door deze buurten te gaan. Dus doe ik dat bij voorkeur op een zonnige dag. Dan komt het wel heel anders over. Ik realiseer me ook dat ik toen waarschijnlijk op de verkeerde tijd en de verkeerde plek was. Dan krijg je dat soort dingen. Ook de waarschuwingen van mijn moeder komen na ruim 60 jaar nog helder door, maar ze hebben hun afschrikking verloren. Dat ik mij deze ‘nare’ momenten na zoveel jaar nog voor de geest kan halen, noem ik dan maar nostalgie.

van Leeuwen

Re: "Domweg gelukkig in de Kemperstraat".

Jan Rutgers:
De foto is slechts ter illustratie en ach, het jaartal van de foto is dan maar bijzaak.toch?
Ik reeg pas dat benauwende toen ik na vele jaren terug kwam in de buurt en toen zag hoe het was. In mijn (jeugd)herinnering waren het geen pijpenlades, geen benauwende steensloot, we konden spelen en we hadden ruimte.
We konden "putten" en "bussietrap" en je was een hele bink als bij slagbal de tegenstander de bal bij de volgende kruising moest op gaan halen.
Ja nu, nu lijken het wel stegen en sloppenwijken, de nieuwbouw vind ik persoonlijk foeilelijk, maar als jongen van een jaar of tien, toen was heerlijk om te zijn.
Even een beetje plagiaat: "Domweg gelukkig in de Kemperstraat".

Jan Rutgers

"Domweg gelukkig in de Kemperstraat".

Erik Swierstra

BMW en DAF

De op de foto zichtbare auto's betreffen: op de voorgrond een BMW van de 02-reeks, gebouwd vanaf 1966 en en de achtergrond een DAF 44, gebouwd van 1966 tot 1974. De foto is dus gemaakt tussen circa 1966 en circa 1970. In de jaren daarna begon de sloop van deze buurt. Inderdaad ontbreken op de Beeldbank helaas vaak de jaartallen. Door identificatie van (in dit geval) auto's, maar ook bijvoorbeeld trams en bussen of andere objecten op straat is het vaak toch goed mogelijk om een jaartal bij benadering vast te stellen. Bij het Stadsarchief bestaat nog een grote achterstand op dit gebied, maar er wordt aan gewerkt.

H van Dijk

Re: Auto uit de jaren zestig

Erik Swierstra:
Beste mensen, De auto rechts op de voorgrond is een model uit de jaren zestig, dus de foto kan niet uit 1950 dateren.

Helaas vermeldt de Beeldbank geen jaartal van de foto.
Echter, verderop in de straat staat een DAF-personenauto. Die was er nog niet in 1950. De eerste rolde pas in 1958 van de band.

Erik Swierstra

Auto uit de jaren zestig