Laat iedereen vrij!

Auteur: Cinekid
1 Fan

Ook dit jaar zijn namelijk weer erg bijzondere en mooie clips gemaakt door meer dan 2500 enthousiaste jongeren uit heel Nederland. Zij verbeeldden hun visie op vrijheid in animatieclips tijdens HOLY animatieworkshops.

Voordat je elkaar kent wordt je oordeel al gevormd gewoon op basis van hoe je eruit ziet! Dat is de boodschap van Danique Roozenkrans en Bouchra Asbihi (17). Zij zijn de eersteprijswinnaars van Clips voor Vrijheid 2012, het online jongeren animatieproject van stichting HOLY.
De winnende clip is sterk in zijn eenvoud. Je ziet een emo, een moslima en een nerd en daarbij steeds een stempel met een pakkende tekst, zoals ‘die rare’, ‘theedoek’ en ‘nerd’. Vooroordelen dus. De jury, bestaande uit dj Ruud de Wild, acteur Peter Faber en politicus Frans Timmermans, was enthousiast. Uit het juryrapport: “Direct. Leuk en grappig. Zeer actueel en voor iedere jongere herkenbaar.” De makers zeggen het zelf zo: “Mensen kunnen veel last hebben van vooroordelen over hun uiterlijk. Dat wilden we onder de aandacht brengen.”

De landelijke 5 mei viering heeft dit jaar als thema ‘Vrijheid geef je door’. Stichting HOLY laat met het project Clips voor Vrijheid zien hoe jongeren die vrijheid doorgeven. Hoe ervaren jongeren vrijheid? Wat betekent vrijheid eigenlijk? HOLY prikkelt jongeren na te denken over maatschappelijke thema’s. In workshops gaven 2500 jongeren hun ideeën over vrijheid vorm in een animatieclip.

Bekijk hier de Clips voor Vrijheid.