Wijken voor bewoners?!

Auteur: JHvZ iso 22111950 Jan van Zijp

Samen Sterk in Nieuw-West en Wijksteunpunt Wonen Nieuw-West organiseren een grote bijeenkomst in NOVA College Nieuw-West, waarin bewoners een hoofdrol in stedelijke vernieuwing opeisen: "Wijken voor bewoners?!"

Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 10 mei in het NOVA College Nieuw-West, aan de Burgemeester Hogguerstraat 2 te Amsterdam.

Centraal staan vijf korte films waarin actieve bewoners vertellen hoe zij proberen hun leefomgeving vorm te geven. Welke rol zij opeisen naast de andere spelers zoals stads(deel)bestuur en corporaties. Amsterdam Nieuw-West is het toneel van de grootste naoorlogse stedelijke vernieuwingsoperatie van Europa. Toch spelen de bewoners een zeer ondergeschikte rol.
Maar voor wie vernieuw je? Toch in de eerste plaats voor de bewoners?! Waarom begint dan niet elk plan met de vraag aan bewoners of zij problemen hebben met hun leefomgeving? En als zij die hebben, wat daarvoor een oplossing zou kunnen zijn?

De bijeenkomst wil bestuurders van de stad, het stadsdeel, de corporaties en andere ontwikkelaars ertoe aanzetten, altijd en overal samen met bewoners plannen te maken. Vanaf het allereerste begin, vanaf het moment dat de vraag wordt gesteld of er niet 'iets moet gebeuren'. Een plan zonder bewoners is geen plan. Bewoners zijn het plan.

De avond is, behalve uit de korte films, opgebouwd uit korte vraaggesprekken met bestuurders van corporaties, ontwikkelaars en de stad en met onafhankelijke deskundigen. Vraag: hoe zorgt ú ervoor dat bewoners in een hoofdrol komen? Daarna vragen uit het publiek en stemmen over de stelling van de bestuurder. De avond wordt afgesloten met een korte paneldiscussie tussen een bestuurder, een onafhankelijke deskundige en een bewonersvertegenwoordiger.

Wethouder Freek Ossel van de stad Amsterdam zal er zijn, net als Hein de Haan van ProWest en directieleden van de corporaties, zoals Larry Bath van De Alliantie Voorzitter is Dick Glastra van Loon van Eigenwijks.

Inloop vanaf 19:00 uur, begin officiële programma 19:30 uur. Sluiting om 22:00 uur, napraten met hapje (ook halal) en drankje (ook alcoholvrij) tot 22:45 uur.

Kom ook en laat je stem horen. Er is veel ruimte voor vragen uit de zaal.

Namens Samen Sterk in Nieuw-West: