My City Drifts

5 Fans

Stadsplanner Cornelis van Eesteren heeft grote invloed gehad op de stad Amsterdam door zijn uitbreidingsplannen, maar hoeveel verhoudt die geplande stad zich eigenlijk tot de persoonlijke stad?

Olifantenpaadje wie, wat, waar, wanneer

De persoonlijke stad staat centraal in mei en juni 2012 in Retort Art Space. Vijf fotografen: Paul Bogaers, Ilse Leenders, Jan Dirk van der Burg, Sipke Visser en Jaap Scheeren, bieden elk een eigen perspectief op de stad in een groepstentoonstelling die plaatsvindt tijdens het internationale fotofestival GRID.

Retort Art space
Aalsmeerweg 103
1059 AG Amsterdam

Openingstijden
donderdag 17 mei t/m zondag 1 juli 2012
donderdag t/m zondag 12:00 - 18:00 uur
Gratis toegang

Stadsplanning en de groei van de stadsbevolking hebben invloed op het uiterlijk van de stad en het gebruik ervan. De individuele stadsbewoner heeft echter ook invloed op de stedelijke omgeving door deze een persoonlijke invulling te geven of in de manier waarop hij deze beleeft. Door de stad lopend ervaart iedereen dezelfde omgeving compleet anders. Een toerist houdt de kaart op de kop en vinkt af in de reisgids. Een kantoorbediende neemt elke dag dezelfde route naar zijn werk. Weer een ander kiest juist de ongebade paden. Zo zijn er tal van ingredienten die een stad tot een persoonlijk domein maken.

In Retort presenteert Michel de Certeau zijn doorlopende onderzoek en documentie van de burgelijke drift tot het maken van eigen, kortere, wandelpaden naast de bestaande paden, de zogenaamde olifantenpaadjes. Jaap Scheeren onderzocht en herinterpreteerde de bijzondere gewoontes en gebruiken van de inwoners van Shanghai. In de foto’s van Ilse Leenders vormt de stad Tokyo een decor. Paul Bogaers biedt in zijn foto’s een poetische blik op stedelijke details en het alledaagse, dat waar we in de stad wellicht aan voorbij zouden lopen. Sipke Visser biedt vooral een heel persoonlijke blik op de stad Londen in een fotodagboek.

My City Drifts is een samenwerking van curator Nanette Kraaikamp en gastcurator Lotte Rijkes. De tentoonstelling vormt een onafhankelijk onderdeel van de GRID-biënnale: een internationale biënnale voor fotografie. Voor meer informatie kijk op de GRID website.