Roestige handjes

De Meidendag van Loes Kuijkens

De ouderwetse afwaskwast klaar voor gebruik Foto: Loes Kuijkens

Eenmaal per jaar gaan wij met een stel vriendinnen een dagje uit, dat noemen wij de Meidendag. We zoeken dan een stad of plaats uit om daar wat rond te kijken; altijd heel gezellig! Dit jaar waren wij in Deventer, de stad van de koek. We zwerven dan door de stad kijken naar mooie gebouwen en natuurlijk ook naar winkeltjes.

Zo lopend door de stad zagen wij een prachtig oud winkeltje dat allerlei allerlei borstelwerk verkoopt: van boenders, pijpenragers van klein tot heel groot en ga zo maar door; het hing er helemaal vol tot aan het plafond.
Daar zag ik ook een ouderwetse afwasborstel die we vroeger gebruikten en mijn gedachten gingen terug hoe dat ging toen ik nog klein was. Eerst een ketel water opzetten, dan met de zeepklopper met een stukje sunlightzeep erin, kloppen tot er genoeg sop was. En dan maar afwassen. Jammer genoeg verkochten ze de zeepklopper niet, wel heb ik de afwasborstel gekocht. Dat kon ik niet laten: nostalgie!!

En dan gaan je gedachten naar deze tijd, hoe het nu gaat, we hebben nu afwasmachines, de vaat erin, tablet toevoegen, knop om en de rest gaat vanzelf. Maar je moet het er wel even uit halen en in de kast zetten. Misschien over een aantal jaren gaat dat ook vanzelf. Als onze voorouders nog eens konden kijken dan zouden ze hun ogen niet kunnen geloven! Wij hebben zelf geen afwasmachine, wij doen het nog met de hand. Voordeel daarvan is dat er geen kalkaanslag is en onze handjes roesten niet.
Maaaa…r als we ouder worden is het toch misschien beter om er een aan te schaffen.

Loes Kuijkens

Roestige handjes

Ja u heb gelijk het is een afwaskwast een schrijf foutje.
Uw mening deel ik niet met u, dat dit verhaal niet past in geheugen van west.
Ik heb vanaf mijn jeugd in West gewoond en heel vaak afgewassen met de (afwaskwast) dat is dus ook een geheugen uit West! Jammer dat u nooit heeft afgewassen.

T van Genne

roestige handjes

Ik snap niet helemaal wat dit moet toevoegen aan het geheugen van west maar mijns inziens is dit geen afwasborstel,maar noemden ze dit een afwaskwast,vraag ook niet verder over afwassen want daar heb ik verder ook geen verstand van,ik deed dat nooit en ben nu een kei in het vullen van de vaatwasser.