‘Onspand’ geeft bewoners nog even een plek

Slotermeer

Om de nare boodschap van de sloop van hun woningen iets te verzachten, komt Woningcorporatie Ymere de bewoners van de Descartesstraat en omgeving tegemoet. In een pand op nummer 44/45 mogen ze de komende tijd initiatieven ontplooien, informatiebijeenkomsten houden of andere kleinschalige projecten uitvoeren.

Descartesstraat (1) Vreugde op hoog niveau: onthulling van de naam van Onspand door Ellen Ros en
Samir (april 2006)

Projecten
Een van die projecten is bijvoorbeeld de huiswerkklas, bedacht door Samir, assistent van de buurtconciërge van de Confuciusbuurt. De buurt gaat de komende jaren flink op de schop. De herhuisvesting van de bewoners aan de Descartesstraat is onlangs van start gegaan. En dat is niet leuk, weet ook Ymere. Vandaar deze geste. Het pand dat al een jaar leegstond en waar voorheen een huisartsenpraktijk was gevestigd, is voor een symbolisch bedrag verhuurd aan de buurt. “Hiermee willen we laten zien dat we ondanks de onrust de buurt leefbaar willen houden," aldus Ellen Ros van Ymere.

Zenuwen
Naast Samir hebben inmiddels ook enthousiaste studenten, die tijdelijk een sloopwoning hebben betrokken, laten weten ‘leuke’ dingen te willen doen in de buurthuiskamer. Een beheercommissie moet een oogje in het zeil houden. Overbuurman Ferry Collet ziet alle veranderingen in de buurt als ook de buurthuiskamer — ‘Onspand’ genaad - wel zitten. Meer dan vijftig jaar woont hij in de Descartesstraat. Hij groeide op in de zevenkamerwoning waar hij nu nog woont. Slopen is volgens Collet, actief in de bewonersondersteuning, de enige optie om de sociale armoede in de wijk tegen te gaan. Een buurthuiskamer is voor Collet en betrokken buren een goede plek om andere bewoners bij te staan in de komende, soms moeilijke tijd. Collet: “Veel mensen zijn onzeker, ze maken zich zorgen. Ze weten niet wat hun te wachten staat." In Onspand kunnen bewoners ontspannen, zo legt de bewoner die de naam bedacht uit. Alle bewoners zijn er welkom. Afgedankte meubels en keukenapparatuur trouwens ook.

Descartesstraat (2) Feest voor alle bewoners (april 2006)

Descartesstraat (3) Samir (april 2006)

Descartesstraat (4) Trotse  en blije bewoners (april 2006)

Descartesstraat (4) Trotse en blije bewoners (april 2006)

Yassin

Samir the men

wanda mulder

Geef de mensen brood en spelen.

Ook ons huis wordt gesloopt. Ik ben niet blij te krijgen.
Wat zo ook verzinnen eruit ga je toch. Plus de nieuwe huur die je moet betalen. Ruim 300 euro meer voor een zelfde soort woning.
DEPORTATIE hete dat in de oorlog.

Mokum

Wat een troost

Jos Koot Luijben

Descartesstraat 41 H

Als 2 jarig peutertje ben ik in 1954 met mijn ouders op dit adres komen wonen en is mijn 1e dochter er nog geboren. Ik heb een fijne herinnering aan deze tijd en ook nog leuke foto's. IK herinner mij de sloterplas, waar ik vele zandkastelen heb gebouwd met mijn broertje. Wat ook in mijn herinnering zit gegrift is de winter van 1963. Alle buren hebben elkaar geholpen om het veld voor de deur op te spuiten en er werd volop geschaatst. Ik lag met een gebroken been voor het raam en kon meegenieten van de ijspret. Mijn moeder is daar blijven wonen tot ong 1990. Het voelt heel vreemd dat deze huizen en deze plek is gesloopt. IK woon al jaren in Leiden en ook daar wordt in de stad veel jaren 50 woningen gesloopt om plaats te maken voor dure nieuwbouw. Waar blijft de sociale woningbouw. Omdat ik in een koor zit en daar een liedje over wordt geschreven kwam ik ook uit op de site van Slotermeer