Op expeditie door de buurt

Peptalk voor een wijk in ontwikkeling

Een van de groepen toeristen en gids Michelle Foto: Shirley Brandeis, 24 april 2009

Toeristen

Vrijdag 24 april togen de eerste groepen 'toeristen' door de straten van Geuzenveld. Expeditie Nieuw West is de naam van het kunst- en cultuurfestival dat een intiem theatraal kijkje in de keuken van bewoners in dit deel van Amsterdam geeft. Rugzak op, lekkere schoenen aan en op weg! U kunt nog tot en met 3 mei meelopen.

Even uit z'n rol

“Hier ligt de toekomst van Amsterdam! Aan onze voeten!” Projectontwikkelaar Pieter Konings spreekt de gasten voor aanvang van de expeditie toe. Aanmoedigend, enthousiast en vol vertrouwen in de buurt. Een buurt waar mensen over zoveel jaar met trots zullen wonen, zegt hij. Vanwege het vele groen en de karakteristieke gebouwen. “Puh, veel bewoners kunnen hier niet blijven wonen, terwijl ze dat wel willen,” roept bewoonster Danielle. Hoort zij bij deze act, vragen de toeristen zich af. Duidelijk niet, en acteur Juda Goslinga stapt even uit zijn rol van projectontwikkelaar - “Ik ben daar gelukkig niet verantwoordelijk voor”- hervat zich, veegt zijn voorhoofd af en gaat weer verder met zijn peptalk.

Onderzoek

Expeditie Nieuw West is een aaneenschakeling van verrassende acts afgewisseld met het ware leven. Hoe kijken bewoners tegen de stedelijke vernieuwingen aan? Dat was de vraag die de mensen van kunstprojectenorganisatie Public Amusement zich de afgelopen maanden stelden. Samen met buurtbewoners en professionele kunstenaars gingen ze op onderzoek. Brachten jong en oud met elkaar in contact, organiseerden een talentenjacht, lieten documentaires en een boekje met foto's en verhalen van bewoners maken en maakten theatervoorstellingen, geïnspireerd op de verhalen die ze hoorden. Dit alles resulteerde in de Expeditie, een surrealistische mengeling van kunst en het echte leven.

Ademen

“Oh, dat hoort erbij!” roept een expeditieganger als een auto vlak voor de groep stopt en twee jongens kibbelend uitstappen. De act heeft een boodschap: Geuzenveld is dope. Elke act tijdens de wandeling door de buurt heeft een boodschap, al ligt deze er niet dik of vervelend bovenop. Gezellig amusement, zo kun je de Expeditie omschrijven. Een warm ontvangst is er door 'bewoonster' Kitty in de culturele huiskamer aan de Nolensstraat. “Wat leuk dat jullie er zijn, kom binnen!” roept ze. “Doe alsof je thuis bent.” Haar verhaal belicht de positieve en minder positieve kanten van wat stedelijke vernieuwing voor de bewoners betekent. Hier voelt ze zich thuis, zegt ze keer op keer. Of er ook mensen van buiten zich onder de groep toeristen bevinden. En wat hun indruk van de buurt is. “Groen en ruim,” is het antwoord. Dat bedoelt ze maar. En ook: “Hier kan ik ademen.”

Jisp

De wandeltocht tussen de verschillende locaties geeft de toeristen en hun gids de tijd om over de buurt te praten, de nieuw- en oudbouw en de metershoge foto's op het Lambertus Zijlplein te bekijken en dingen voor in de expeditiekoffer te verzamelen. Drieënhalf uur voor een rondreis lijkt lang, maar vliegt voorbij door alle afwisselende indrukken. Een van de hoogtepunten is de documentaire ‘Flink Oud’ die Ester Gould en Sarah Sylbing over oud zijn in Geuzenveld maakten; aan de toeristen getoond in De Brug. Drie bewoners geven een ontwapenend eerlijk en onopgezet humoristisch kijkje in hun leven in Geuzenveld. “Moest ik van de dokter een rollator! Ik zei: ga er maar zelf achter lopen,” vertelt de goedgekapte 90-jarige Greta Dielessen. Elly Kos laat zien hoe lastig het is om als je moeilijk praat telefonisch vervoer naar de Dorpstraat (“Wat zegt u? Tooropstraat?”) in Jisp (“Nou mevrouw, daar heb ik nog nooit van gehoord!”) te regelen. “Je moet je geestelijk blijven ontwikkelen,” adviseert Carl Hirsch sr. vanachter zijn computer waar hij zijn tekeningen inscant en via Skype en mail contact houdt met de buitenwereld, als hij niet zijn rondje door de buurt doet.

Avontuur

Expeditie Nieuw West is een schoolreisje, inclusief lichte (doch vullende) maaltijd, rugzakje met lekkers en verrassende elementen. “Het was een groot avontuur om in dit gebied een Expeditie te organiseren,” zegt theatermaakster Femke Janssen, een van de mensen van Public Amusement. “Ik hoop dat het publiek dezelfde indrukwekkende ervaringen zal opdoen als wij hebben gedaan.” Met elkaar op expeditie gaan is volgens Public Amusement dé manier om met een open blik naar een vreemde of vertrouwde omgeving te kijken. Dus verruim je blik en ga mee op ontdekkingsreis door Geuzenveld!

Volg de Expeditie op expeditie-nieuw-west.blogspot.com. Tot en met zondag 3 mei (behalve op 30 april) is er nog iedere dag een Expeditie. Door de week verzamelen (en eten) om 17 uur en start Expeditie om 18 uur. In het weekend opent de kassa om 12.00 en is er een lichte lunch. Om 13.00 volgt het vertrek. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er in het weekend de speciale kinderexpeditie op de Nolensstraat 72. Vertrek en aankomst van de grotemensenExpeditie is aan de Nicolaas Ruychaverstraat 22. Prijs: 3,50 voor buurtbewoners, 10 euro (inclusief maaltijd) voor van buiten. Kassa open: maandag en woensdag 15.00-17.00 aan de Nicolaas Ruychaverstraat 22. Voor informatie en kaartverkoop: www.public-amusement.nl. Mail: info@public-amusement.nl of bel de infolijn: 06-31 22 28 10.