Wonen in een schoolgebouw

Dat kan in het Amundsenhofje

Bos en Lommer

Zelf bepalen hoe groot je wilt wonen, waar de slaapkamers en waar de badkamer moeten komen en je buren al kennen voor je er woont. In de voormalige kleuterschool aan de Amundsenweg zijn nog enkele woningen te koop. Kopers en toekomstige overburen Herman en Saskia vertellen.

Een impressie van het Amundsenhofje Computerbeeld: Hugo Roerink

Met een vierde op komst werd de woning aan de Bos en Lommerweg toch echt te krap. “Ik werk in Uithoorn, maar ik wil zo graag in Amsterdam en dan het liefst in deze buurt blijven.” Het zelfbouwproject in de Robert Scottbuurt, pal bij de Erasmusgracht, was hét antwoord. Meteen na de informatiebijeenkomst besloten Saskia en haar man Jeroen een huis in het Amundsenhofje te kopen. Beter gezegd: het gewenste aantal vierkante meters, want een huis moet het nog worden. Nu is het een schoolgebouw. Aan architecten Ineke Hulshof en Hugo Roerink de taak om samen met de bewoners de woningen – zoals de verdeling er nu uitziet worden het er circa tien – in te delen naar hun wensen. Voor het dan zeskoppige gezin van de zwangere Saskia graag vijf slaapkamers en twee badkamers. “Over tien jaar zit het huis vol pubers.”

Positieve metamorfose
Het was een artikel in de stadsdeelkrant dat, na presentaties op enkele zelfbouwbijeenkomsten, de meeste Amundsenhofjebewoners opleverde. De groep bestaat dan ook voornamelijk uit gezinnen die nu ook al in Bos en Lommer wonen. Saskia: “Het is een fijn stadsdeel en de kinderen kunnen straks gewoon op de Tijl Uilenspiegelschool, waar ze het erg naar hun zin hebben, blijven.” Herman en Ada lijken de meest ‘vreemde eenden’ in de bijt, maar schijn bedriegt. Ada heeft Bos en Lommerse roots. Haar oude buurt maakte de laatste jaren zo’n positieve metamorfose door dat ‘de stad’ vanuit Nieuw-West weer ging lonken. Het stel was er direct bij toen bij het stadsdeel plannen voor het voormalige schoolgebouw aan de Amundsenweg mochten worden ingediend. Het plan van de Vereniging Amundsenhofje – duurzaam waar mogelijk, met elkaar wonen rond een hofje en samen betrokken op de buurt - kwam er als beste uit.
Bijzonder is vooral dat de toekomstige bewoners de regie voeren. Saskia: “Dat is leuk en leerzaam, ook al kost het aardig wat tijd.” Begin 2014 moet het definitieve plan klaar zijn, waarna de uitvoering van start gaat. Nog een kwart van de oppervlakte, is er voor toekomstige buren. Herman: “Zowel stellen of gezinnen, alleenstaanden, jong of oud, iedereen kan aansluiten.” Saskia staat ook te popelen om haar toekomstige woning zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te gaan delen. En ook fijn: een gezamenlijke tuin en de door het stadsdeel beloofde opknapbeurt van de wijk. De Josephkerk staat op de nominatie om een speelparadijs te worden, basisschool De Springplank wordt momenteel omgetoverd tot bredeschool, het Robert Scottplein wordt vernieuwd, er is een actief buurtcomité en dus dat Amundsenhofje, met een stukje nieuwbouw, straks. Volgens de planning kunnen Saskia, Jeroen, Herman, Ada en de andere toekomstige bewoners in het voorjaar van 2015 verhuizen.

Op zondag 27 oktober om 16.00 uur is er weer een informatiebijeenkomst.
Via http://www.amundsenhofje.nl kunt u zich opgeven én ook meer informatie krijgen.

Rob

Heel wat kattekwaad uitgehaald daar.

Van 1967 tot 1980 heb ik daar gewoond en ben ik er letterlijk opgegroeid en heb mijn jeugd daar door gebracht en ben er groot geworden. We woonden op de Eric de Roodestraat nr: 11 3hoog.

We zaten op de rolschaatsclub, botenbouwclub, Drumband Nico de Zwart. Mijn vader liet ons 17 fotoboeken achter uit deze tijd.
God wat was het toen een mooie buurt met veel, heeel veel kinderen die allemaal woonden in de grote lerarenwoningen. Prachtige tijd. Iedereen zat op de Franciscusschool of de Juliaschool.