De BoLoBol is er!

Sloterdijks Krentenbrood in een nieuw jasje

Bos en Lommer

Zaterdag 19 mei werd bij BBROOD aan de Bos en Lommerweg een wel heel bijzonder ‘nieuw’ brood gepresenteerd: de BoLoBol. Een variatie op het – tot in Limburg - beroemde Sloterdijks Krentenbrood van bakker Van den Boogaard. Net zo heerlijk en stampvol gevuld met rozijnen, krenten en fijne sukade, maar nu op basis van desem en zonder E-nummers. De kinderen konden zaterdag BoLoBol-happen, voor de volwassenen lagen er sneetjes klaar om te proeven.

Ties Deen snijdt de eerste BoLoBol onder toeziend oog van papa Fons Deen en Viola van BBROOD (op de achtergrond de bakkerskar) Foto: Shirley Brandeis, 19 mei 2012

En weer kon oud-Bos en Lommerbewoner Fons Deen het geheime recept van bakker Van den Boogaard uit de kluis halen. Het recept bemachtigde hij ruim vijf jaar geleden na een lange speurtocht. Een tocht die begon na een nostalgische avond, waarop hij besloot de Sloterdijkse folklore terug te halen naar Bos en Lommer.

Canada
Maar hoe? Het recept was geheim, het Sloterdijks Krentenbrood voor het laatst minstens dertig jaar geleden gebakken. Na een lange zoektocht tot in Canada, waar oud-Bos en Lommerbewoners inmiddels woonden en via internet reageerden op Deens oproep, kwam Fons Deen uiteindelijk in contact met Bart, de zoon van bakker Flaat. Deze bakker had het originele recept overgenomen van bakker Van den Boogaard en hij bewaakte het sindsdien met zijn leven. Toch kreeg Deen het recept, liet het leerlingen van de Hubertus Vakschool samen met Bart Flaat bereiden en presenteerde het – onder andere aan Johannes van Dam en de nabestaanden van zowel bakker Van den Boogaars als bakker Flaat – tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het stadsdeel in 2007.

**Eén en één*8
Was dat de laatste keer? Ja en nee. Sindsdien ligt het recept weer op een geheime plek. Maar Fons Deen kreeg een idee. Weer even terug op Bos en Lommerse bodem zag hij een nieuwe bakker: BBROOD. “Eén en één is twee, dacht ik toen,” aldus Deen die weer via internet de halve wereld afstruinde naar een manier om het Sloterdijks Krentenbrood in ere te herstellen. BBROOD en Boloboost pakten het idee op en zo ontstond de BoLoBol. Een krentenbrood waar je geen fiets bij nodig hebt, zo gaat de grap terug tot in de vorige eeuw. Immers, je had bij het Sloterdijks Krentenbrood geen fiets nodig om van de ene krent naar de andere te komen, zo legt een inmiddels naar Canada geëmigreerde oud-Bos en Lommerinwoner het uit op internet. Zo dicht lagen de krenten bijeen.
De BoLoBol is een moderne variant (geen E-nummers en op basis van desem) van het Sloterdijks Krentenbrood. Met voldoende gelijkenissen om te stellen: het brood is er weer.

De BoLoBol ligt in de winkels tot Pinksteren. Als de animo groot is, zal het blijven. U bent gewaarschuwd.

Zie ook http://www.sloterdijk.weblog.nl en de op 5 oktober 2006 op onze website geplaatste oproep en de vele reacties daarop: 'Gezocht: recept van Sloterdijks krentenbrood'.

Siebe de Roos

Re: Moderne variant?

Channah van Straaten:
Volgens mij staan de zogeheten e-nummers voor toegestane chemische toevoegingen aan voedingsmiddelen. Het lijkt mij sterk dat het originele door bakker Van de Boogaard gebakken Sloterdijks krentenbrood deze toevoegingen bevatten. Dus hoezo 'een moderne variant' op grond van het ontbreken van deze chemische troep in de BoLoBol?

Met je eens hoor, in de tijd van het originele brood bestonden er geen E-nummers en bakte men vooral met natuurlijke ingredienten. Het lijkt me dan ook dat de huidige bakker een meer commerciele reden heeft om dit te noemen.

Moderne variant?