Aan tafel bij Zoet & Zout

Bos en Lommer

Eten bindt mensen. En dus bedacht het ZID Theater samen met Stichting Lize een project rondom eten: Zoet & Zout. De multimediale voorstelling wordt zaterdag 7 februari om 15 uur in het café van de Meervaart opgevoerd door acterende bewoners – jong en oud. De Westerpost ging langs bij een van de repetities.

Zoet & Zout Foto: Shirley Brandeis, december 2008

Een gemêleerde groep

Eten maakt meer los dan alleen het genot van het proeven. Het maakt ook verhalen los. Verhalen uit verre landen of dichtbij huis. En dat is precies de bedoeling van Zoet & Zout.
Vandaar ook dat de repetities – iedere zondag in het ZID Theater aan de Roos Dekamaweg – veel uit praten bestaan. En eten, toneel spelen, improviseren en heel veel lachen. De laatste zondag voor de Kerstvakantie is de vijfde bijeenkomst. Inmiddels heeft zich een redelijk vaste groep deelnemers gevormd. Een gemêleerde groep – deelnemers komen uit Nederland, Marokko, Egypte, Italië. Portugal of Irak – die zich bij de eerste helft van de repetities splitst in jeugd en volwassen. Na twee introductiebijeenkomsten is het sinds twee weken echt werken aan de voorstelling. Niks staat nog op papier. Bij het ZID Theater, gerund door Karolina Spaic en Sebo Bakker, is men deze werkwijze gewend. En dat levert altijd fraaie, verrassende eindresultaten op.

Fotomoment

De improvisaties van deze middag tekenen de grove schetsen van wat ooit de voorstelling in de Meervaart moet worden. Na wat rek- en strekoefeningen en een rondje je naam ‘op theatrale wijze’ hardop roepen, mogen de deelnemers in kleine groepjes een feestelijk moment nabootsen. Stil, als ware het een fotomoment. Op tafel uitgespreide etenswaren – onder andere een ananas, suikerklontjes, vijgen en pepers – doen dienst als rekwisiet. Een korte brainstorm levert uiteindelijk een kerstmoment, een verjaardagsfeest en een Bosnisch vriendschapsfeest (inclusief toekomst voorspellen met bonen) op. Spaic en Bakker filmen en fotograferen en binnenin borrelen de ideeën voor wat ooit zal komen op.

Erfgoed

“De verhalen rondom gerechten moeten bewaard worden,” vertelt Monica Moreno Diniz. “Dat stukje cultureel erfgoed mag niet verloren gaan.” Moreno Dinizis werkzaam bij Stichting Lize, dat de belangen van de Zuideuropese gemeenschappen in Nederland behartigt. Samen met Spaic en Bakker ontwikkelde ze Zoet & Zout. Een project dat niet over het eten zelf gaat, maar over de verhalen erachter. Komende weken zal er ook bij de deelnemers thuis worden gefilmd en gefotografeerd. Over eten uiteraard. Een multimediale voorstelling zal het daar in de Meervaart uiteindelijk worden. Hoe en wat precies, dat is zelfs voor de makers nu nog een verrassing.

Het ZID Theater is gelegen aan De Roos van Dekamaweg 1 in Bos en Lommer. Voor aanmelden en informatie kunt u bellen met Monica Moreno Diniz op 06 15 64 50 54 of mailen naar Zoet en Zout.