Leuk kijkje in de woningen van Amsterdammers

Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer

Reizende foto-expositie Anoushka van Velzen nu in Bos en Lommer.

De reizende expositie ‘Bewoners van Amsterdam’ is nu in Bos en Lommer aangekomen. Achtentwintig foto’s in het stadsdeelkantoor geven een kijkje in de woningen en het leven van Amsterdammers.

Foto's zonder bijschrift

Ze noemt zich geen fotograaf. Anoushka van Velzen is een verhalenverteller die gebruik maakt van beelden. Dat doen haar foto’s: verhalen vertellen. Zonder bijschrift exposeert ze haar foto’s in stadsdeelkantoren en bibliotheken. Leuk, dan kan de bezoeker zelf bedenken wat er te zien is. Een catalogus maakt duidelijk wie waar woont en wat doet of waarvan houdt. Zo zien we iemand die dol is op poezen en vogels, een verzamelaar met een groot archief, een kapster met kapsalon aan huis, een tekkelliefhebster en een stel in de eerste eigen woning.

Tijdsbeeld

Anoushka van Velzen portretteerde voor de reizende expositie ‘Bewoners van Amsterdam’ per stadsdeel twee bewoners. De verhalende foto’s geven een tijdsbeeld weer van de Amsterdammers van nu. Het idee ontstond in haar vroegere buurt Bos en Lommer, waar ze negen jaar heeft gewoond. “Ik baalde dat de buurt vaak zo negatief in het nieuws kwam,” vertelt Van Velzen. Het idee voor een expositie werd uiteindelijk omvangrijker, subsidie kwam van tien stadsdelen en Van Velzen kwam door veel te kijken en rond te vragen bij achtentwintig markante en ‘gewone’ bewoners thuis. “Amsterdam kent een enorme diversiteit aan bijzondere inwoners,” constateerde ze enthousiast. En eigenlijk wil ze juist het tegenovergestelde laten zien: dat een bewoner in bijvoorbeeld Bos en Lommer niet zoveel verschilt van een bewoner in Noord of Zuid.

Ongegeneerd

‘Bewoners in Amsterdam’ is niet alleen een tentoonstelling met fraaie foto’s – de ene bewoner poseert, de ander gaat zijn gang en laat zich fotograferen – maar is ook een leuke quiz (in welk stadsdeel zou deze bewoner wonen?) en geeft je de gelegenheid ongegeneerd binnen te kijken in de woning van een ander. Van Velzen maakte veel mee tijdens de totstandkoming van de fotoserie. Zo sprak ze een kunstenaar aan op straat, die haar vervolgens thuis zijn kunst en bovenlichaam toonde. En zo ontmoette ze een healer die haar al bij binnenkomst vertelde dat ze niet lekker in haar vel zat.

Rondreis tentoonstelling

De 28 foto’s zijn sinds 5 maart te zien in openbare gelegenheden (stadsdeelkantoren en bibliotheken) in de veertien stadsdelen van Amsterdam en reist rond. Te zien in het stadsdeelkantoor van Bos en Lommer aan de Bos en Lommerweg 250 van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 15.30 uur in november en december en dan volgt Geuzenveld-Slotermeer in 2009 in de openbare bibliotheek in het PlusPunt aan de Albardakade.