Een persoonlijke entree, een goed idee

Verteller: Marianne Kerkman
Geuzenveld

Wat te doen aan de onpersoonlijke, sfeerloze hal van het woongebouw aan het Abraham Kuyperplein? Bewoonster Marianne Kerkman pakte de oproep van woningcorporatie Stadgenoot (voorheen AWV en Het Oosten) aan en stuurde haar idee op.

De opgefleurde entree Foto: Shirley Brandeis, 2008

‘Goed idee? Kom ermee!’

Met die kreet riep het toenmalige Het Oosten buurtbewoners op om een ‘leuk idee dat de leefbaarheid ten goede komt en dat u zelf of samen met uw buren wilt uitvoeren’ in te leveren. Na de wens van bewoonster Kerkman en een enquête waaruit bleek dat alle bewoners meer gezelligheid in de entree willen, gingen twee kunstenaars samen met Marianne Kerkman en huismeester Louis de Roo aan de slag. Meer kleur en kunst bleek een mooie oplossing. De tegels bij de Marokkaanse buren aan de muur bracht de kunstenaars op het idee van mozaïekkunst. Met royaal ingeleverd serviesgoed van bewoners ging een klein groepje aan de slag om er in vijf dinsdagmiddagen fraaie mozaïekenbollen van te maken. Kerkman: “Het leek eerst kinderachtig om te doen, maar het was echt pittig. Dat stukslaan kostte nog veel kracht. Mijn man heeft me geholpen. En het resultaat ziet er, al zeg ik het zelf, erg professioneel uit.”

Sfeervoller en persoonlijker

Twintig stuks hangen er nu in de entree van het gebouw aan het Abraham Kuyperplein. Wie goed kijkt, ontdekt de thema’s: er hangt een Hollandse met blauwwitte kleuren en klompjes erop, enkele Marokkaanse, een Chinese (met een draak) en her en der is de naam van de woningcorporatie erin verwerkt en zijn er huisjes te ontwaren. De entree is sfeervoller, vindt Kerkman, en persoonlijker. De bolvormige rozetten zijn immers door een groepje bewoners zelf gemaakt van stukjes theepot, dekseltje of kopje. Uit de kasten van alle bewoners. Een goed idee. En Marianne Kerkman kwam ermee.

Een paar 'bollen' van dichtbij Foto: Shirley Brandeis, 2008