Vrolijke bouwhekken

Geuzenveld

De buurt aantrekkelijk houden tijdens de bouw(overlast) en buurtbewoners inspireren. Dat is het doel van de vrolijke bouwhekken, waarvoor het stadsdeel en corporatie Stadgenoot een groep Rietveldstudenten uitdaagden.

Huisdeuren als bouwhek Gemanipuleerde foto van de studenten Jody Vergeer en Luam Habtegaber

Huisdeuren

Vorige week brachten de studenten van de Rietveld-academie veel tijd in het stadsdeel door. Ze keken rond, proefden van de sfeer en spraken met bewoners en deskundigen. Deze week had voor hen op vrijdagmiddag de climax met een grote presentatie, in het bijzijn van projectleiders, wijkmanagers, stadsdeelmedewerkers en enkele bewoners. Maak iets, was de opdracht, dat past in de omgeving. Iets dat een positief effect heeft op de omgeving, dat herbruikbaar is en fysiek duidelijk aanwezig. En dat deden ze. Er werden bouwhekken met zitjes gepresenteerd, met orgelpijpen en met echte huisdeuren.

Uitrusten

Het ‘Geuzenveld fencing project’ lazen de aanwezigen op het doek (Rietveldstudenten schrijven hun projecten in het Engels) en zagen daarna plaatjes van relaxte bewoners die even een broodje aten of gewoon uitrusten op een zitje, waar normaal gesproken het verbindend voetstuk tussen twee hekken staat. Bewoners motiveren sociaal actief te zijn, is het doel. Maar hoe veilig is het daar vertoeven, vroeg de zaal. En wie wil daar zitten? Hangjongeren kunnen een doelgroep zijn, was het antwoord. Maar daar zitten de bewoners niet op te wachten. “Een waanzinnig leuk idee,” was een van de reacties. “Maar er zijn teveel bezwaren.” Bewoonster Olga Mohan zag zich daar ook niet lekker uitrusten. “Ik kijk niet graag naar het slopen van de huizen. Dat raakt je als bewoner.”

Orgelpijpen

De presentatie van ‘Memories’ sprak de bewoners meer aan. Ouwe voordeuren, zowel binnen- als buitendeuren, krijgen hierbij een nieuw leven langs het bouwhek. “Een herkenningspunt tijdens de sloop en nieuwbouw,” aldus de bedenkers. Ook hier weer praktische bezwaren, over de constructie en het weghalen van de deuren (kan dat wel?), maar veelal lof voor dit plan. Vraagtekens werden vervolgens gezet bij het volgende (eveneens waanzinnige) plan: Seeing Sounds. Een dynamisch bouwhek moet het worden, als het aan deze studenten ligt. Een bouwhek met orgelpijpen, die door de wind een vrolijk geluid maken “Ik wil rust,” zegt bewoonster Mahon. Maar de studenten benadrukken dat het om een heel zacht geluid gaat. “Je moet er echt naast staan om het te horen.” En ook: “van bouwgeluid word je ook niet vrolijk. Hiervan wel.”

Echt mogelijk?

En zo volgden nog enkele creatieve ideeën, waaronder de (bestaande) puzzel 'sitting, looking, climbing', maar dan in het groot op de hekken. Hierbij ontstaan allerlei zitvlakken om – in de breedste zin van het woord - te vertoeven. En ook ‘Moving Beads’ werd gepresenteerd, waarbij blauwe plastic beweegbare blokken een leuk effect geven als je er langs loopt en het aanraakt. Enkele van deze presentaties zullen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het stadsdeel en corporatie Stadgenoot buigen zich nu over de mogelijkheden

Creatief

Creatief dat wel maar of ik er nou zo vrolijk van wordt van al dat gesloop , nee dat ook weer niet.