Audiotour door gezellig dorp: Het gevoel van Geuzenveld

Geuzenveld

Wie meer wilt weten over Geuzenveld kan nu bij de Openbare Bibliotheek in het PlusPunt aan de Alberdakade een audiospeler ophalen en aan de hand van bewonersverhalen de buurt door. Wethouder Tys de Ruijter reikte 15 oktober de tour uit aan de allereerste bewoners van dit stadsdeel.

De eerste CD is voor de 'eerste bewoners" van Geuzenveld Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 15 oktober 2008

Bewoners vertellen
Negenentachtig en zesentachtig jaar jong zijn ze. Chris en Coos Hittinger kregen bijna vierenvijftig jaar geleden als eerste bewoners de sleutel van hun woning in Geuzenveld. “Het was een paleis,” vertelde Coos aan documentairemaker Jorrit Brenninkmeijer. Meer bewoners vertelden hun verhaal aan de samensteller van de audiotour ‘Het gevoel van Geuzenveld’. Het resultaat: zestien geluidsfragmenten – ieder gemiddeld drie minuten lang - op een audiospeler. Tezamen levert dat een fraai beeld van de wijk op. Hoe het ooit bedacht is, hoe het in het begin was (“De woningbouwvereniging stelde wanneer we de vloerkleedjes mochten uitkloppen”), hoe het er nu is en hoe het zal worden na alle sloop en nieuwbouw.

Zandvlakte
De veranderingen in de buurt waren voor het stadsdeel aanleiding om Brenninkmeijer de opdracht te geven de verhalen vast te leggen. “De buurt verandert; mensen zijn alles opnieuw aan het ontdekken,” vertelt wethouder Tys de Ruijter. “Met deze audiotour hopen we ook dat nieuwe bewoners zich hier sneller thuis gaan voelen.” Zes maanden werkte Brenninkmeijer aan de tour en interviewde tal van mensen. Jonge bewoners over het voetballen op straat, oudere bewoners over hoe het hier vroeger was (“Eén grote zandvlakte”) en alles daar tussen in. Alle verhalen – tot een fijn formaat ingekort en voorzien van toepasselijke achtergrondgeluiden als heipalen of voetballende jongeren – worden tijdens de tour op locatie afgespeeld. Een plattegrond vertelt waar je moet gaan staan tijdens ieder fragment. De verteller – de stem van acteur Frits Jansma, die in de Westelijke Tuinsteden is opgegroeid – legt uit hoe de audiospeler werkt en aan de hand van zijn verhaal wandel je door de buurt.

Afgeven
“Ik zocht locaties bij de verhalen die ik hoorde en verhalen bij de locaties die ik in de route wilde opnemen,” legt Brenninkmeijer zijn werkwijze uit. Hij vond vele verhalen en vele locaties. Zo vertelt Rob van den Broeke een spannend jeugdverhaal over een buurjongetje dat wegzakte in de modder en conducteur Jan Huizing over lijn 13 die in de volksmond de Groningen-Friesland-Drente Express heette omdat veel bewoners in de wijk uit een van deze provincies kwamen. Deze mensen uit het noorden waren in feite de eerste immigranten van de buurt, vertelt Huizing. Sylvia Bijlhout vertelt hoe zij eind jaren zestig op straat nog werd aangeraakt, “om te zien of we echt niet afgaven!”

Het gevoel van de (oud)bewoners delen
Dát wil Brenninkmeijer en noemde de audiotour ‘Het gevoel van Geuzenveld’. Een gezellig dorp is het, aldus Tys de Ruijter, die er sinds enkele jaren woont. Een buurt om trots op te zijn. De wethouder hoopt dat de tour ook aanleiding zal zijn om elkaar verhalen te vertellen. “Dwaal met de tour door de buurt en zie hoe verschillende werelden bij elkaar komen. Laat je leiden door deze kleurrijke route en ervaar het gevoel van Geuzenveld!”

Gratis te leen
De audiotour duurt ongeveer twee uur. U kunt het gratis lenen bij de Openbare Bibliotheek in het PlusPunt op de Albardakade 5 (bij het Lambertus Zijlplein), neem daarvoor een geldig legitimatiebewijs mee. Of download de tour op stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Het is echt genieten met die audiotour.. Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 15 oktober 2008

Zo moeten wij dus lopen, wel een eind hoor.

Vertel uw verhaal voor publiek Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 15 oktober 2008

Ik heb hier gewoond in de jaren 60, hoek Sam van Houtenstraat/Aalbersestraat Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 15 oktober 2008

Sylvia Bijlhout: ja, ik woon hier ook vanaf het begin. Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 15 oktober 2008