Gezocht: een steeg in Nieuw-West

Mag ook in (oud)West zijn.

7 Fans

Een steeg met een straatnaam heb ik nog niet gevonden. Wie er een weet in Nieuw-West of (oud)West, mag het zeggen.

Een steeg in Slotervaart (Nieuw-West) vanaf de Jan Tooropstraat met links de Atal en rechts de Ipabo. Deze steeg heeft geen naam Foto: Jan Wiebenga, 27 april 2013

Gangen en stegen
Alles wat betreft stegen en gangen in Amsterdam heeft mijn belangstelling. Ik verzamel daarover verhalen en historie. Ook maak ik zelf foto’s van alle nog bestaande steeg-in-en-uitgangen van Amsterdam. Zijn ze openbaar dan betreed ik ook de steeg of gang om foto’s te maken. Details van de stegen en naamborden, oude huisnummers en volkse taferelen in stegen en gangen zijn ook welkom.

Gek
Sommige mensen denken: weer zo’n gek met een onmogelijk project. Dat er behoorlijk wat gekken rondlopen geef ik grif toe. Dat heb ik op mijn (foto)tochten door Amsterdam wel ondervonden. Als het te gek wordt, vraag ik of de gek even voor een steeg wil gaan staan en maak een foto. Op de walletjes is dat wat moeilijker. Zelfs een naambordje van een steeg is daar niet makkelijk te fotograferen. Soms moest het stiekem als de dames even niet keken. Ook wordt je daar geregeld uitgenodigd om binnen te komen. Nee dank u, ik heb al koffie gehad?

Opgesloten
Op een mooie zonnige dag ging ik met mijn vrouw de Nieuwezijds Voorburgwal onderhanden nemen. We liepen vanaf het Paleis op de Dam richting Martelaarsgracht. Eerst passeerden we de Gravenstraat, smal straatje dus twee foto’s gemaakt, één overzicht van het straatje en één met het straatnaambordje. De volgende was, volgens het zeer versleten bordje, de Zwartehandsteeg. Een interessante steeg, volgens de overlevering kwamen hier veel andere gangen op uit. Toen ik naar het hek van de steeg liep zag ik dat dit open stond. Een bewoner had hem zeker vergeten dicht te doen. Mazzel, ik naar binnen en zonder erg viel het hek alsnog op slot. Er zat geen deurkruk op het hek en erboven lag een rol prikkeldraad. Mijn vrouw stond nog buiten het hek. Wat nu! 'Onder in de kassalade' zei ik tegen mijn vrouw. Ze keek mij aan of ze water zag branden. Ja, hiernaast in het café, onder in de kassalade ligt meestal wel een sleutel van deze pijpenla. Mijn vrouw ging sputterend het café in en kwam na enige minuten met een sleutel naar buiten. Inderdaad in de kassalade! Ze gaf mij de sleutel door het hek en ik stak hem na enig gerommel in de cilinder, draaide voorzichtig naar links en ja, het hek was open. 'Nu mag je hem zelf terug brengen anders moet ik teveel uitleggen', zei ik tegen mijn vrouw. Ik stond weer buiten het hek en trok het dicht. Verdorie, vergeten foto’s te maken in de steeg. Stom, stom, stom.

Jan Wiebenga

Weet u een steeg met een (straat)naam in Amsterdam-West of Nieuw-West?
Laat het weten in een reactie hieronder!

gepubliceerd: 29 april 2013

Jan Wiebenga

Sloterkade

Hallo Kees, 9 jaar geleden, maakt niet uit. Ik vindt de foto's heel goed, zeker uit het familie fotoboek ? Ik kijk ook niet elke dag op het Geheugen van West, maar wel af en toe. Nu pas kom ik tot de ontdekking dat de Andreas Schelfhoutstraat pas van een veel latere datum is. De huisjes op jouw foto liepen vroeger door over wat nu de Andreas Schelfhoutstraat is geworden, heel curieus.

Dank voor je reactie en de fantastiese foto's. Groet van Jan Wiebenga.

Kees Neuhuijs

Gangen en stegen

Dag Jan Wiebenga,
Je bericht dateert al van 9 jaar terug. Maar ik lees het nu pas en wil er graag op reageren. In de hoop dat je in de gelegenheid bent het te lezen.
Ik weet namelijk nog een voormalig steegje dat toegankelijk was direct naast het pand Sloterkade 19, vlakbij de Overtoomse Sluis. Ik zeg was maar die ingang is er nog steeds. Alleen deze steeg loopt nu dood op de latere bebouwing van de Andreas Schelfhoutstraat.
Dit steegje mondde tot medio jaren '60 van de vorige eeuw uit in een smal straatje met typische huizen. Ik stuur een paar foto's mee.
Mijn vader is in één van die huisjes geboren en heeft er zijn jeugd doorgebracht met zijn vader, moeder en zussen. Het was armoe troef. Er was geen riool. En ook verder geen afwatering. Dit stukje Amsterdam werd door de bewoners 'de gang', vaker: 'de prutgang' genoemd. Later is het gezin verhuisd naar een tuinderij in de Sloterpolder.
Mijn oma had om wat bij te verdienen een krantenwijk. Die strekte zich uit vanaf de Overtoomse Sluis tot de boerderijen aan het begin van de Nieuwe Meer. Mijn vader was 10 jaar toen hij die wijk van mijn oma moest overnemen.  's Winters, als de Sloterkade bevroren was, bezorgde hij de kranten in het stikkedonker op de schaats.
Met ongeloof heb ik zijn verhalen hierover aangehoord. Het meest enge van zijn tocht vond hij een dodenakker waar hij langs moest. Het huidige Huis te Vraag.

Ik hoop dat ik je een beetje geholpen hebt met deze historie.

Met vriendelijk

Foto Sloterkade met de toegang tot 'de gang' (Google Maps)

De gang (1)

De gang (1)

De gang (2)

De gang (2)

De gang (3)

De gang (3)

De gang kort voor de sloop. Dit zou de woning van mijn grootouders en vader geweest kunnen zijn

e groet,
Kees Neuhuijs.

Jan Wiebenga

Re: Re: Familie van

Nic, je zoekt naar nog meer details over het leven van mijn oom Jan. Het stukje info van www.grebbeberg is van mijn eigen hand! Ik heb echter veel meer onderzoek gedaan over en naar mijn oom Jan. Daar zit ook zeer vertrouwelijke informatie bij die ik niet zo maar te grabbel gooi op internet. Zoals gezegd in mijn onderstaande reactie < jan.wiebenga@planet.nl >
Groet van Jan.

Leon de Laat

Re: familie van

Nic van den Bogaard:

>. . zoek naar details over het leven van Joannnes Petrus Botulphus Wiebenga.Mijn vader bewaarde namelijk een bidprentje van hem. Jan is in 1942 overleden inhet KZ Oranieinburg.
Als U op de volgende link klikt, dan volgt een stukje over JAN PETRUS BOTULPHUS WIEBENGA, geb. 17-06-1910 te Amsterdam, beroep steendrukker, ovl. 18-03-1942 te Oranienburg
(geschreven door zijn neef Jan Wiebenga )
Mvg,
Leon

Jan Wiebenga

Re: Familie van

Beste Nic van den Bogaard, door de redaktie van het Geheugen van West werd ik attent gemaakt op je bericht. Ik zit niet elke dag op deze site. J.P.B.Wiebenga is een oom van mij (broer van mijn vader). Familie dus. Ik wil wel verder mailen maar dan via mijn eigen adres < jan.wiebenga@planet.nl >.
Ben van jouw kant wel benieuwd wat de relatie was t.o.v. je vader.
Groet van Jan Wiebenga.

Nic van den Bogaard

familie van

Ik zoek niet naar steegnamen, wel ben ik op zoek naar details over het leven van Joannnes Petrus Botulphus Wiebenga. mijn vader bewaarde namelijk een bidprentje van hem. Jan is in 1942 overleden inhet KZ Oranieinburg.
Bent u wellicht familie van deze Jan? Weet u nders over hem?
AlVAST BEDANKT

Jan Wiebenga

Kapiteinsgang

Beste Ron, in mijn verzameling gangen en stegen heb ik geen Kapiteinsgang aangetroffen. Op de Overtoom zijn wel een aantal (door)gangen zonder naam. Waar heb jij de naam Kapiteinsgang vandaan als ik vragen mag.

Ron Meulensteen

Overtoom 505

Aan de Overtoom is wel een aantal gangen. Nu geven die toegang tot achtergelegen huizen, sommige zijn (soms) open maar een echte straatnaam hebben ze niet meer. (Overtoom 505 en Overtoom 511) De Kapiteinsgang bijvoorbeeld.

Jan Wiebenga

Staakt het zoeken

Beste medezoekers, stop het zoeken naar een steeg met naam in zowel Nieuw West als (oud) West. Er zijn inderdaad geen stegen met naam gevonden. Twee voormalige stegen zijn gevonden naast het Aalsmeerder Veerhuis op de Sloterkade. Zij dragen nu geen naam meer. Een steeg zit nog links van het Veerhuis en de ander zit rechts tussen de nrs. 11 en 19 met hek. De laatste heb ik gevonden in de lijst van (Breen) als zijnde de vroegere 'Melkgang'. Deze twee doorgangen zijn waarschijnlijk achter de panden met elkaar verbonden. Waarna er nog een uitgang is in de Andreas Schelfhoutstraat nr. 1. Hiermee is mijn vraag aan u beantwoordt. De andere smalle doorgangen in west zijn geen stegen maar smalle straatjes (helaas!). Hartelijk dank voor uw medewerking.

Siebe de Roos

Re: andreas schelfhoutstraat

martin:
vanaf de sloterkade parallel aan de a. schelfhoutstraat is nog een laatste overgebleven steegje waar vroeger armelui aan woonden,..(zie beeldbank)

deze is echter al decennia afgesloten en is ook niets van over. Mij lijkt overigens de definitie, in dit geval, van steeg duidelijk, de benaming dient te eindigen op steeg.

martin

andreas schelfhoutstraat

joop komen

Steeg 2

Beste Jan,

Met aan stelligheid grenzende waarschijnlijkheid durf ik, na ampel speurwerk, zeggen dat zich in Oud West noch in Nieuw West een steeg met naam bevindt die voldoet aan jouw omschrijving.
Hartelijks, Joop

Jan Wiebenga

Steeg en straat

Re: Steeg, goeie vraag. Mijn criterium voor een steeg is 3 meter breed, maar ik kijk niet op een paar centimeter. Voor een gang is mijn uitgangspunt ongeveer 1.40 cm tot 0.40 cm. Minder dan 0.40 cm is geen doorkomen aan, dat is een spouw. Ook worden veel stegen straat of straatje genoemd. Dus je kan alle kanten op met mij. De foto boven is genomen in de Jan Tooropstraat, een onbenoemde doorgang. Leuk dat je mee wilt zoeken.

Martin

Steeg in Amsterdam Oud West

Als ik naar school liep van de van Bossestraat naar de Fagelstraat, dan moest ik door het steegie: de Van Rheenenstraat. Deze loopt van de Donker Curtiusstraat naar de De Kempenaerstraat. In het verlengde ligt de Luzacstraat. Het straatje werd geflankeerd door de Autopon Garage en de achterkanten van de winkels van de Schaepmanstraat (Pola, Pietje Modder, Verhoef, de melkwinkel, de groenteman en de fietsenstalling van Eppinga).

Joop Komen

steeg

Beste Jan, als je me eerst even het verschil uitlegt tussen een steeg en een straat, dan zoek ik graag voor je.