1955-1966, DE RIJKE TIJD VAN GEUZENVELD, DEEL 2

HERINNERINGEN VAN JAN DE WIT

Auteur: wind water en zeil Jan de Wit
Geuzenveld

Jan de Wit, geboren in 1950 in de Sloterpolder, haalt in 3 delen herinneringen op aan zijn fantastische jeugd in Geuzenveld van 1955 tot 1966. In deel 2: buiten spelen en de Sloterplas.

Joost Bilhamerstraat, links de achterzijde van de huizen aan de Pieter Postsingel 38-32, rechts de achterzijde van de Cornelis Vriendstraat 37-25 Bron: beeldbank, Stadsarchief Amsterdam

Buurtinbedding
Geuzenveld was echt een dorp! Ik was helemaal ingebed in de groep kinderen uit mijn buurt, met grote onderlinge loyaliteit. Mijn leven speelde zich al buiten spelend en rondzwervend van huis naar school af. Ik kende alle kinderen van Geuzenveld van gezicht! Ik wist waar iedereen ongeveer woonde, in welke buurt en waar zij op school zaten. Ongelooflijk!

Eindeloos buitenspelen
Ik heb heerlijke avontuurlijke herinneringen aan eindeloos buitenspelen met groepen vriendjes in allerlei samenstellingen. Ik zie de groep waar ik vaak mee speelde nog voor mij: Roy Slijpe, Ralph en Dandry Konig, Freek, Ventje, Pieter en Jan Rahder, Peter Stoks enzovoorts.
Geuzenveld was rijk aan kinderen. We zaten in de vijftiger jaren, midden in de babyboom. En allemaal buiten spelen! Binnen was er in die tijd amper iets te doen. Het aantal auto’s in de straat kon je toen nog op een hand tellen.

Het speeltijdperk
Wat hebben wij er fantastisch met elkaar gespeeld! Achter en rondom het huis, op het pleintje met de zandbak en de rektoestellen...spelen met de kinderen uit de Joost Bilhamerstraat, de braakliggende gronden, de Eendrachtpolder, de bouwterreinen, de sloten; voetballen, allerlei groepsspelen, vliegeren, knikkeren, steppen, tollen, plaatjes ruilen, karretje rijden, rolschaatsen, hutten bouwen, slootje springen in de polder, zwaard vechten, cowboy, fikkie steken, blaaspijpschieten, vissen in de singels en Haarlemmertrekvaart. Voor alles leek een tijdperk te zijn.. Knikkertijd, vliegertijd, tollentijd, plaatjestijd, hoelahoeptijd enz.
Op woensdagmiddagen om vijf uur gingen we met de hele buurt samen tv kijken, schoenen uit en zitten op de grond met de gordijnen dicht. Tante Hannie, Pipo, Coco en de vliegende knorrepot..

Sloterplas
Zomers gingen we zwemmen in de Sloterplas!
Het strandbad, met de drie geheimzinnige eilandjes. Waar alleen de jongeren kwamen die goed konden zwemmen. De ongelofelijke mensenmassa's die daar waren. Omkleden deed je met een handdoek angstvallig omgeknoopt, op een been hinkend, probeerde je op een kuise manier in of uit je zwembroek te komen. De Sloterplas, waar het verboden was om voorbij de “rode palen” te komen voor ongeoefende zwemmers.
We liepen er met de vriendjes uit de buurt naar toe. En speelden er de hele dag. Achttiencent entree geloof ik… en 's avonds de bellende en roepende ijscoman: ”IJS MET SLAGROOM ! IJSIE PRIMA!” Wat een rijke, volle tijd!

Wordt vervolgd.