Veranderingen Jan Zwanenburghof e.o.

Zoals gemeld in mijn vorige stukje over het Jan Zwanenburghof kwam ik er wonen in 1956.

Jan de Louterstraat Jan de Louterstraat/ Bernard Loderstraat

collectie: Volkshuisvesting
vervaardiger: Westerhuis

Voor onze flat aan de kant van de Burgemeester de Vlugtlaan keek je uit op de Jan de Louterstraat dat veranderde heel snel want binnen een jaar of twee kwam er aan de overkant een groot en erg hoog flatgebouw wat ons het uitzicht volkomen benam. Op de vierde etage op mijn trap woonde een vriendje en als je daar boven was kon je bij helder weer de duinen bij Zandvoort zien liggen. Aan het eind van de Burgemeester de Vlugtlaan bij de rotonde voordat je de Haarlemmerweg opgaat keek je zo de polder in, dit is het stuk waar nu de voetbalvelden liggen en tuincomplex "De Bretten". Ook dat was op een gegeven moment afgelopen omdat tegen de Haarlemmerweg aan op het einde van de Vlugtlaan ook een hoge flat werd neergezet. Op de rotonde voor de Haarlemmerweg is in de jaren 50 (ik denk zelf 58/59) een vrachtauto met lege kratten tijdens het nemen van de bocht om de rotonde gekanteld en in brand gevlogen. Ik weet nog dat ik met mijn vader bij die brand heb staan kijken. Toen wij op het hof kwamen wonen stond er op het hof maar één auto een Renault Dauphine die nu toevallig van de vader van een vriendje was. Tijdens de schoolvoetbaltoernooien werden mijn vriendjes en ik met deze auto naar de voetbalvelden gereden, nog steeds als ik mijn ogen sluit zie ik dit voor me, met z'n alle (5 jongens) in die auto, prachtig vond ik dat. De hele omgeving van het Hof veranderde in die tijd in een snel tempo m.n. de Vlugtlaan en zijn winkels veranderde snel. Er kwamen grote winkels als Albert Heijn (eerst hoek Vlugtlaan/Slotermeerlaan) later aan het plein 40-45. Op dit plein ontstond een dagmarkt waar het voor kinderen van mijn leeftijd heerlijk was om te bivakkeren. En dan met name in de buurt van de pomp die was geplaatst aan de kant van de Slotermeerlaan. Een groene pomp met een handel die je naar beneden moest drukken en dan kwam er water uit. Elke keer als je dat deed werd je door de marktkooplui weggejaagd omdat de pomp was aangesloten op een meter die het verbruik registreerde ( dat hoorden we later). Onder "Hotel Slotania" had je een ruimte waar je bij Tonnie Wagenaar Judo les kon volgen een bedompte ruimte waar het altijd stonk naar transpiratie maar waar ik ondanks dat graag was. Later werd de Koepel gebouwd in de Jan de Louterstraat waar Wagenaar zijn sportschool begon, een hele verbetering.

verteld door: Ben de Böck

Meerke wagemans

de Meerkoet

Hallo Ben, ook ik heb op de Meerkoet gezeten bij juffrouw de Waard en ben daarna naar de Burg. de Vlugtschool, afd. montessorie gegaan. Ook op judo heb ik gezeten, begonnen onder de Slotania( was het al vergeten, leeftijd he), maar de koepel dat was wel blijven hangen en daar ben ik ook het langst naar toe gegaan. Een hele fijne jeugd gehad in Slotermeer.