Randje tik of stoepranden?

8 Fans

De sneeuw is gesmolten, de Elfstedentocht weer net niet uitgeschreven en de lente is, in ieder geval qua temperatuur, in aantocht. Alle kinderen komen juichend naar buiten om krijgertje te spelen, rondjes te fietsen of te stoepranden.

Bijna raak of net niet? Foto: fragment van YouTube

Stoepranden? Doen ze dat nog steeds vragen u en ik ons meteen af. Jazeker, het is niet alleen maar op de bank met de DS (voor de ouderen onder ons: dat is een spelcomputertje waar kleinzoons gek op zijn), want ik heb het zelf kort geleden met eigen ogen gezien in een straat bij de Wallraven van Hallweg in Slotermeer. Drie kinderen met een versleten leren bal, driftig discussiërend en passen uitmetend midden op straat. De kinderen waren van – zoals dat genoemd wordt – niet-Nederlandse komaf. ‘Als je ‘m raakt en voor je eigen rand weer opvangt, mag je vanaf die plaats nog een keer’, zegt de oudste van het stel.
Geweldig, en ik denk meteen terug aan een paar jaar geleden, toen ik mijn oudste kleinzoon heb ingewijd in de geheimen van Randje tik (of Stoepranden, wat u wil).
Tijdens mijn lagere schooltijd op de Queridoschool speelden we het uren achtereen en zo intensief dat we soms de tijd vergaten. Toen we daardoor een keer te laat binnenkwamen vroeg hoofdmeester Logeman streng naar de reden. ‘We speelden Randje tik’, zei ik eerlijk. Meester Logeman verstond echter ‘Ruitje tik’, en het heeft flink wat praatwerk gekost om hem ervan te overtuigen dat we toch echt geen ramen hadden staan ingooien.

Randje tik of Stoepranden: het is van alle tijden en van alle kinderen, net als knikkeren, bussie trap of pijltjes blazen.

Nog even voor de jongeren onder ons:
Je bent met maximaal vier personen (1 tegen 1 of 2 teams van 2, anders duurt het te lang voor je aan de beurt bent), je hebt een goed stuiterende bal en zoekt een niet te brede straat met stoepranden van ongeveer vijf tot vijftien centimeter hoog. Je staat tegenover elkaar op de stoep en probeert de bal zo tegen de stoeprand van je tegenstander te gooien dat de bal weer terugkaatst. Vang je ‘m dan niet meteen weer op heb je 1 punt. Vang je ‘m op zonder dat ie de grond raakt heb je 2 punten en mag je vanaf die plek weer gooien. Wie het eerst bij (bijvoorbeeld) de 25 is heeft gewonnen. O ja, wissel bij de 5 punten van kant (de stoepen zijn nooit precies even hoog!) en geef je tegenstander altijd een revanche.