"Gaan jullie nu ook al weg?"

Verteller: Helmich Pranger
Geuzenveld

Dat zei de huisarts toen ze afscheid gingen nemen. Na 35 jaar in Geuzenveld vertrokken Helmich Pranger en zijn vrouw drie jaar geleden naar Middenbeemster. "Er is weinig tuin meer in onze tuinstad, alles is dichtgebouwd."

Meneer Pranger Helmich Pranger voelde zich heel lang thuis op nummer 11
(Foto: 20 juni 2006 GvW)

Ze hebben jarenlang heerlijk gewoond. Ze zagen dat Bos en Lommer ook echt bos en lommer was - met al het groen - en ook Slotermeer en Geuzenveld deden hun naam als tuinsteden eer aan. Maar dat is veranderd en nog steeds aan het veranderen en dan ook nog eens in een hoog tempo. Wanneer Helmich Pranger weer eens in zijn oude buurt komt is er al weer nieuw gebouwd.
Hij mist zijn "ouwe, vertrouwde buurt". Als hij in de Ruys de Beerenbrouckstraat op het raam van de slagerij tikt, kijkt de slager op en een blijde blik van herkenning glijdt over zijn gezicht. In de Cornelis Vriendtstraat tikt Helmich Pranger op een autoruit, en jawel hoor, ook hier dezelfde blije herkenning bij een van de oudste bewoners van Geuzenveld, die meteen uit z’n auto klimt en een praatje begint.
"Het was net als wonen op een dorp. Iedereen kende iedereen, je zei elkaar natuurlijk gedag. Maar dat veranderde. De groenteman op de hoek vertrok. Er kwam een tandarts in, die echter ook weer snel verdwenen was. Uiteindelijk kwam er een Turks koffiehuis en werd de straat een parkeerplaats. En kijk, nu staat het al weer heel lang leeg."
Er klinkt weemoed in zijn stem als hij vertelt hoe hij vanuit zijn schoonvaders kaaswinkeltje aan de Burgemeester de Vlugtlaan trouwde. "Slotania stond er toen nog niet eens."
Na verschillende ‘inwoninkjes’ en 5 jaar op een, volgens zijn collega’s veel te dure, flat in Osdorp moest hij naar Den Helder verhuizen. Blaauwhoed ging ook ‘offshore’. Na een jaar al was dat avontuur voorbij en kon hij ruilen met een marineman. Hij moest er wel voor naar het ministerie in Den Haag, want het waren hier allemaal woningen voor rijksambtenaren. "Het was een heerlijk straat en een heerlijke buurt. Maar als ik nu weer eens hier kom, denk ik: sjonge, sjonge, wat moet dat worden?"

Gepubliceerd: 22 juni 2006

Bekijk meer afbeeldingen

Winter in de Cornelis Vriendtstraat Winter in de Cornelis Vriendtstraat. (Foto: winter 1974/1975, Helmich Pranger) Foto: winter 1974/1975, Helmich Pranger

Winter Cornelis Vriendtstraat 2 Winter in de Cornelis Vriendtstraat met op de achtergrond het nu gesloopte bjaardenhuis Geuzenveld. (Foto: winter 1974/1975, Helmich Pranger)

Guido Pen

Re: Beste Guido

Rob Berndsen:
Sorry meneer Pranger , maar dit is even voor Guido, dat kleine buurjongetje van ons dat zo vreselijk hard kon schieten voor zijn leeftijd, wanneer wij weer eens aan het voetballen waren. Hij heeft later zelfs nog bij Ajax gevoetbald. Wieke was zijn leuke zusje. Zijn vader speelde zondagsochtends altijd trompet.Leuk om zo eens toevallig een naam tegen te komen die je herkent. In de Cornelis Vriend woonde de beste vriend van mijn broer Nol die heette Gerard Hoogendoorn.

Hallo Geuzenvelders, Rob,...zit nog steeds in de voetballerij...vlak naast het SC Heerenveen stadion, nl. bij de moederlub van de SC en dat is de v.v.Heerenveen, zeg maar het oude-Abe-Heerenveen. Ben inmiddels al 22 jaar voetbaltrainer, na 11 jaar betaald voetballer te zijn geweest.

Mijn broer Geerco woont ook hier in Heerenveen, mijn ouders nog in Wolvega, vlakbij hier. Hendy woont in Lelystad, Wieke in Wanneperveen(bij Giethoorn), en broer Jan nog steeds in Amsterdam(Oost).

Gr.Guido

Daan Hoogenboom Vlug en vaardig

Dit bericht is voor guido pen waar ik mee gevoetbald heb.

Ik weet nog wel dat wij met zijn vader naar voetbalclub Goal in Rotterdam reed met de citroen en door de stoel zakten onderweg nog laten maken en toch nog optijd.

Zou leuk zijn om hem weer eens tespreken.

daanhoogenboom@zonnet.nl

Nolly

10 Apr 2009, 13:06 Hi Gerard, de rode keepert van St. Louis havo en Aristos!

Nolly is een avonturier gebleken , aan z'n zoveelste vrouw bezig en laatst een camping in Frankrijk begonnen.

Nolly

Ha Rob, inderdaad, heel leuk om zo toevallig eens over de Geuzenveld-historie te lezen. Nolly (zo noemden wij hem) met een majestueus linkerbeen, zo'n techniek die je niet meer ziet, hij kon de bal in het 'parkje' achter jullie flat tussen twee rozenstruiken op een afstand van 25 meter neerleggen, buitenkant linkervoet. ben benieuwd hoe het met Nolly is (later met Sally naar Engeland gegaan?).
Jullie woonden op 149, als ik mij niet vergis. Veel kaarten. En jouw vader was de Koning van lijn 21!

Rob Berndsen

Beste Guido

Re: &quot;Gaan jullie nu ook al weg?&quot;

Ja Guido Pen, Helga is inderdaad onze jongste dochter. Je lieve zus kwam regelmatig bij ons thuis en Helga was ook vaak bij jullie. Leuk dat je reageerde.
Ik neem aan dat Helga ook nog wel contact met je zal zoeken. Ik heb haar jouw reactie op mijn verhaal toegestuurd.
groetjes van ons allemaal voor jullie allen.

Geachte heer Pranger,
leuk weer een stukje geuzenveld te ontdekken waar wij van 1963 tot 1975 woonden in de Ruys de Beerenbrouckstraat 151. Toen nog met Pepping als groenteboer en aan "onze" kant, de drogist van Boonstra,de boekhandel, en even verderop de slager en de bakker op het hoekje van RdBstraat. Ook mogen de kapper en de sigarenhandel niet ontbreken in dit rijtje.
Wat ik me nog kan herinneren waren de rijen bomen voor ons huis die later gekapt werden ten behoeve van parkeerruimte. Ook ons grasveldje, waar we altijd voetbalden, aan de achter kant van de flat moest eraan geloven. Allemaal rozenperkjes en heuveltjes kwamen er.
Bent u overigens familie van Helga Pranger, zij speelde veel met mijn zus Hendy die later een ernstig ongeluk kreeg.(ze is wel hersteld hiervan overigens)?

m.vr.gr.

Guido Pen