Het is allemaal zó anders, maar toch!

Verteller: Mevrouw Appelboom
Flat bij AA-plein 'Zoals het klokje thuis tikt', mevrouw Appelboom hoeft echt niet weg uit haar fijne ruime flat.

Het August Allebéplein is door de jaren heen veranderd. Mevrouw Appelboom, die al heel lang om de hoek van dit plein woont, weet hier boeiend over te vertellen. Bijvoorbeeld over de winkels die er niet meer zijn: een schoenenzaak, een tassenzaak, een ijzerwarenhandel, modezaken en ook een manufacturenzaak die allerlei textielbenodigdheden verkocht. "Het is allemaal zó anders", zegt zij met een ondertoon van spijt.

Mevrouw Appelboom heeft eerst zes jaar in de Nannostraat gewoond en weet nog dat het winkelgebied van Slotermeer begon met een filiaal van V&D. In dit gebied wordt er driftig gesloopt, gerenoveerd en nieuw gebouwd. Maar ook het Allebéplein ontkomt niet aan de stedelijke vernieuwingsdrift van Amsterdam Nieuw West.

Zij woonde eerst in Zuid en via Bureau Huisvesting verhuisde zij 47 jaar geleden naar West. Na al die jaren heeft zij het hier nog prima naar haar zin en geen behoefte ergens anders te gaan wonen. Maar dat heeft zij niet voor het zeggen, want in 2011 moeten alle bewoners op zoek naar nieuwe woonruimte, want ook hier gaat alles plat. En hier begrijpt zij niets van. Mooie vier- en vijfkamer woningen en om de hoek zelfs zevenkamer woningen. Prima geschikt voor de grote gezinnen die in dit stadsdeel wonen.

Wat doet mevrouw Appelboom dan over 5 jaar als de datum van sloop er is? "Ik blijf zo lang mogelijk zitten, als ik het haal, want met mijn leeftijd weet je het maar nooit." Zij is namelijk 80! Haar woning ligt aan een rustige trap met drie weduwen (haar man is overleden), een geweldig Turks gezin en andere rustige bewoners.
Een ideale woning, zon voor en achter. En kleiner wonen, wil zij liever niet, want als haar zoon en vrouw komen logeren dan kan dat. Met wat voor regelingen het stadsdeel voor de bewoners heeft die moeten vertrekken, wil zij zich liever niet mee bezig houden. "Het is allemaal zó anders, maar ik zou er niet over piekeren hier weg te gaan."

Gepubliceerd: 15 juni 2006

Harry Etton

REINA PRINSEN GEERLIGSTRAAT 20

Sylvia,Anneke,Ferry,Joost Baumeister1953/1968:
Anneke van Etten Baumeister,
Wat leuk om dit allemaal te lezen.Wie ermee is begonnen Krijgt van mij een tien.Het is goed voor ons nu we een beetje ouder worden en we tijd hebben om aan onze jeugd te denken,waar we vandaan komen,wie onze vrienden waren etc.Mijn moeder liet
ons altijd naar de Gruyter gaan,snoepje van de week bij Jamin kopenWe hebben een leuke tijd gehad daar.Thanks,Anneke
Ja het snoopje van de week was so much funnn

Harry v. E.
Quote
Harry Etton ,
30 nov 2012, 5:28

Rosa Scharn woonde op nr 7, liep met je uit school naar huis

Re: Reina Prinsen Geerligstraat 17

bettybo@live.nl:
Hallo,
Wie kent mij nog?
Ik ben Betty de Bruijn van der Laan, ik heb in de Reina Prinsen Geerligstaat gewoond op nummer 17.
Groetjes,
Betty.

ja iken je nog en herinner me dat je vader een dodelijk ongeluk had gehad

bettybo@live.nl

Reina Prinsen Geerligstraat 17

Hallo,
Wie kent mij nog?
Groetjes,
Betty.

Sylvia,Anneke,Ferry,Joost Baumeister1953/1968

Re:Reina Prinsen Geerligstraat 20

Re: Het is allemaal zó anders, maar toch!

Lyon, le 22 juin 2006
Geachte meneer Raghunath,
Leuk dit artikel te lezen, Uw schrijven werkt absoluut motiverend op de omgang van mensen in Amsterdam west. Ik wil U dan ook graag stimileren om door te gaan op deze manier. Ik ben de zoon van Mevrouw Appelboom en vind het fijn om Uw schijven via Internet te kunnen volgen. Mijn hartelijke dank hiervoor.
Een fijne dag toegewenst namens, Gerbrand Appelboom.