Over pittig paars, kengetallen, scheefwonen en de natuur als grootste vijand.

Verteller: Michèl Tromp
Auteur: T. Bosma
Geuzenveld Slotermeer

Interview op 30 juli 2007 met Michèl Tromp, fractievoorzitter VVD in Geuzenveld-Slotermeer.

Michèl Tromp op het in 2006 opgeknapte kunstwerk 'Groot Landschap' van Wessel Couzijn

Michèl en zijn fractiemedewerkers zijn flink met de verfkwast in de weer geweest . De eens beige uitgeslagen muren van de fractiekamer van de VVD, op de 9e etage van het tuinstadhuis te Slotermeer, hebben een pittig paars kleurtje gekregen. "Ik heb wel een cultuurshock gehad toen ik hier 8 jaar geleden kwam wonen. Ik ben geboren en getogen in Heiloo maar ging in Alkmaar naar school, dus ik was een beetje gewend aan de ingrediënten die Slotermeer ook heeft: veel migranten, veel groen en een markt . Later heb ik nabij Tokio (Japan) gewoond en gewerkt waar net zo'n gemoedelijke sfeer heerst als in Heiloo. De cultuurshock waar ik op doel, bestond uit de onbeschoftheid die hier in geheel Nederland heerst, vergeleken met Japan. Bovendien is iedereen met zijn eigen ding bezig en als je bijvoorbeeld op straat valt laten ze je veelal gewoon liggen!"
Michèl vindt het winkelaanbod in het stadsdeel beperkt. "Het geeft daarmee ook een armoedige aanblik. Er zijn hier 42.000 inwoners en maar 4 of 5 restaurantjes. Er is meer horeca nodig want je kunt hier, bij wijze van spreken, alleen een kroket uit de muur trekken. Het is een stukje toekomst om aan te werken".
Een ander voorbeeld van wat hem opvalt is dat de bevolkingssamenstelling hier anders is dan in andere stadsdelen, zoals Zuidoost. "In Zuidoost wonen meer Surinamers, terwijl hier meer inwoners met een Marokkaanse en Turkse achtergrond wonen. Daarnaast wonen hier veel mensen die hier al in begin jaren 50 zijn komen wonen. Daarmee heeft het stadsdeel een rare bevolkingsopbouw want er zijn hier relatief veel ouderen en ook veel jongeren. Bij elkaar is dat bijna 42% en dat is relatief heel veel. De overige 58% bestaat uit de mensen die in hun productieve periode zitten, in de leeftijd van 19 tot en met 64 jaar en dat is relatief weinig.

Michèl neemt een slokje koud geworden koffie en verteld dat de Stedelijke Vernieuwing een aantal doelen dient, zoals de mogelijkheid om een zogenaamde wooncarrière te kunnen maken en om het "scheefwonen" aan te pakken. Ook is het de bedoeling om een meer diverse bevolkingssamenstelling te creëren; een oud plan van de SP. Hij concludeert dat er maar 17% koopwoningen in heel Amsterdam is en relatief veel te veel sociale huurwoningen; daar moet meer balans in komen. Aan de andere kant erkent hij echter ook dat in dit stadsdeel mensen wonen met een laag besteedbaar inkomen. Het is de bedoeling om meer sociale huurwoningen te bouwen in plaatsen waar dat aandeel nu nog heel laag is, en veel minder in Amsterdam.

Noot van de redactie: Politici hebben altijd veel meer te vertellen dan hier op een pagina past. Wilt u weten wat Michèl Tromp nog allemaal meer te vertellen had, klik dan hier.

Gepubliceerd: 15 augustus 2007