In en rond de Jan Evertsenstraat

Auteur: Rudy Boxman
Oud-West

Rond de kersttijd was ik na schooltijd meestal te vinden in de Jan Evertsenstraat. Gezellig en spannend door de donkere tijd en toch de mooie verlichting van de winkels en de auto’s die door de straat scheurden.

Jan Evertsenstraat, 1980 Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Genieten bovenop een berg kerstbomen
Als jochie van 8 was de Jan Evertsenstraat één groot feestterrein. De kerstbomen die verkocht werden in de Jan Evertsenstraat stonden niet rechtop maar lagen plat met de stammen van de dennen naar de autoweg toe gericht. De boomverkoper was in geen velden of wegen te bekennen of hij moet aan de winkelkant hebben gestaan. Dus als jochie van 8 klom ik dan via de stammen helemaal naar boven toe om op de dennen te gaan liggen. Even voor alle duidelijkheid…. de stapel dennenbomen kwamen tot het dak van de overkappingen van de winkels in de Jan EEF. Dus best hoog. En als je dan bovenop de stammen was geklommen dan lag je heerlijk te genieten van de dennengeur van de sparren en met het mooiste uitzicht over de Jan Evertsenstraat wat je als kind maar kon bedenken. En vanwege de hoogte en de grote hoeveelheid dennenbomen werd ik er nooit afgestuurd of weggestuurd. Gewoon een half uur blijven liggen en ach je plakte later wel een beetje van het hars dat van de bomen afkwam, en de dennennaalden in je onderbroek nam je gratis mee naar huis, maar het was de gein en het plezier wat je had voor die tijd van het jaar.

Rembrandtpark, 1970. Speelterrein, gezien vanaf en t.h.v. Orteliuskade 37 (ca.)(voorgrond) Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Na de kerst staken we ze in de hens
Rond januari werd door de plaatselijke jeugd, waaronder ook ik, de weggegooide bomen opgehaald en die brachten wij met een grote groep jongens naar de hoek Ortelliuskade - Jan Evertsenstraat… bij het Rembrandtpark. Want daar heb je de tunnel onder de weg door. Midden in de tunnel werden dan de oude kerstbomen op elkaar gegooid en met een beetje krantenpapier in de hens gestoken. Dat was lachen natuurlijk want de dennenbomen maken dan veel witte rook die aan twee kanten omhoog kwam uit de tunnel. Dat moet een gek gezicht geweest zijn voor de autobestuurders. Natuurlijk niet te lang blijven hangen, want het risico was groot dat buurtbewoners de politie of de brandweer zouden bellen.

Rudy J Boxman

KERST 1970 IN EN RONDOM DE JAN EEF.

Nee hoor Beste Piet Veenboer. Ik ben geboren in 1962. En alles wat ik hier vertel heeft betrekking op die tijd in en rond 1970. geboren in 1962... dus was ik 8 jaar oud rond 1970. Jaartallen kloppen.
Tevens ook het verhaal van het NINT...wat wordt geplaatst in twee delen. Ook de kerstbomen verbrandingen kloppen.... tunnel hoek Jan eef -Ortelliuskade 1970.
Vriendelijke Groeten van en namens RUDY J BOXMAN ex bewoner v Spilbergenstraat 1962-1974.

Piet Veenboer

De aanhef 1970 is een beetje verwarrend. Moet het niet een ander jaartal zijn? In de jaren 1943-1950 moest ik de Jan Evertsenstraat oversteken om naar de lagere school te gaan in de Corn.Dirkszstraat en op een gegeven moment werd dat vergemakkelijkt, doordat de klaarovers werden ingesteld. Ik was daar zelf veel te klein voor, want toen was er nog een soort commissie, die elke klaarover controleerde op lengte, want de klaaroverriem moest wel passen! De kerstbomen kan ik me nog wel herinneren, maar OOK de haringkar, welke op de brug stond van de Admiralengracht. Op de hoek van de Corn.Dirkszstraat en de Admiralengracht was toen ook nog een afdeling gevestigd van de PTT-telefoondienst. Het was daar heel druk, want de telefoon was in opkomst. De lagere school was een jongensschool; er was geen meisje te bekennen.