ZOU DE ADMIRAAL EEN KOPJE THEE LUSTEN?

Theedrinken in de Jan Evertsenstraat

Al enkele maanden is de Jan Eef een mooie ontmoetingsplaats rijker: T’S ( spreek uit “teas”). Zondagochtend kwam ik daar binnen in een rustige, goed ingerichte bar, een prachtige “theewand”, heerlijke geuren. Ik liet me verrassen en kreeg een heerlijke thee, met appeltaart, op een plankje in een groot glas; alles werd uitgebreid uitgelegd net zoals toen ik besloot om verschillende theeën te kopen. Een interview volgde vanzelf:

T'S Teabar, Jan Evertsenstraat 69 Foto: Annick Marquer, 2016

Wie bent u, waar komt u vandaan? Werkt u alleen?
Wij zijn Nazish Saleem en Sufian Alariachi. Beiden opgegroeid in Amsterdam West. Eind maart hebben wij T's Teabar in de Baarsjes geopend. De theetjes die we daar serveren zijn internationaal geïnspireerde theetjes die we in een overzichtelijk menu hebben vormgegeven. Zo kunt u bij ons genieten van heerlijke warme thee met melk zoals een authentieke chai of matcha latte, maar ook warme thee zonder melk zoals een traditionele Marokkaanse munt thee of een gember-citroen thee.

In onze teawall (theemuur) hebben we een mooie selectie aan witte, groene, oolong, zwarte, pu erh thee. Ook zit daar variëteit aan Rooibos en Yerba mate tussen. Zo kunnen onze klanten ook loose leaf tea (losse bladeren thee) kopen om lekker thuis te brouwen.

Wat doet u precies als “Thee meester”? Wat houdt het exact in?
Wij als TeaBrewistas brouwen thee voor onze klanten. Verschillende theeën  worden op verschillende manieren gebrouwen. Voor het perfecte kopje thee hoor je rekening te houden met temperatuur, hoeveelheid thee die je gebruikt en de tijd dat je de thee laat trekken. Zo laat je een groene thee vaak op 80 graden en 3 minuten brouwen. Een zwarte thee daarentegen zet je op 100 graden voor 3 tot 5 minuten. We streven ernaar om iedereen enthousiast te krijgen én een unieke thee ervaring te geven. De koffiedrinkers kunnen ook bij ons terecht voor een goed kop koffie. Maar kijk er niet van op als we je proberen te bekeren naar thee.

Waar heeft u alles over thee geleerd?
Wij zijn zelf op zoek gegaan naar de verhalen achter thee. Zodra je je begint te interesseren in thee gaat er een wereld voor je open. We lezen veel boeken over thee, maar ook het internet is een goede bron van informatie.

Waarom bent u aan zoiets begonnen? Is het leuk? Kunt u een grappige moment beschrijven?
Het was voor ons best spannend omdat het een compleet nieuw concept is. We zagen dat er om ons heen veel mooie koffiebars worden geopend. Koffie heeft een mooie evolutie doorgemaakt sinds de jaren '80.In dat landschap van koffie misten wij een goede vertegenwoordiging van thee. Daarom besloten wij om zelf een theebar te openen. Onze missie is om thee uit het stoffige imago te halen en het toegankelijker te maken. Wij willen een tearevolution ontketenen.

Vaak komen klanten die bij ons koffie bestellen. Zo kwam er een keer een jonge heer binnen die koffie to-go wilde. Wij legden uit dat we gespecialiseerd zijn in thee en ook voor hem een heerlijke thee konden brouwen. Hij weigerde en vroeg toch om zijn koffie. De volgende dag kwam hij terug en vroeg weer om een koffie. En wederom boden we hem thee aan, maar hij weigerde.Toch lieten we hem onze ChaChaChai proeven. Hij leek verrast maar greep toch naar zijn to-go koffie.De volgende keer dat hij T's weer bezocht vroeg hij direct om onze ChaChaChai.Sindsdien is hij een vaste klant en is hij gek op de Chai.

De jan Eef is een mooie zaak rijker, echt “my cup of thea”.

Ik wens de heren veel succes, zij verdienen het.