Stoplichten

Overtoom hoek Anna Vondelstraat

Auteur: Nard LOONEN

Op de hoek Overtoom-Anna Vondelstraat hebben stoplichten gestaan. Maar vanaf wanneer precies?

Overtoom hoek Anna Vondelstraat, 4 maart 1969. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam <p><a href="http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122011719">http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122011719</a></p>

Overtoom hoek Anna Vondelstraat, 4 maart 1969. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Ik woonde bij de hoek Overtoom-Anna Vondelstraat van 1948 tot 1956. In mijn herinnering werden daar "opeens", d.w.z. ergens tussen 1950-1955, verkeerlichten geplaatst. Als klein jongetje raakte is daardoor helemaal gefascineerd. Het was vooral die speciale kleur groen die mij nu nog steeds bijstaat. Helaas bleef dat groen maar steeds een paar seconden branden, dan werd het weer 3 seconden oranje, en dan weer minutenlang rood, want zo veel verkeer kwam er niet vanuit de Anna Vondelstraat, en waarschijnlijk waren er rubberen luchtbuizen geplaatst voor verkeersdetectie. Bovendien had de Overtoom, van Amstelveenseweg tot Nassaukade, een soort groene golf, afgestemd op 40 km/u, dus dat verkeer moest kunnen doorrijden. In 1972 zijn die stoplichten verwijderd.

Helaas heb ik geen enkele foto of enig ander materiaal of verhaal dat mij duidelijk kan maken of die verkeerslichten, oorspronkelijk al geplaatst in 1942, daarna zijn verwijderd en weer herplaatst, of dat ze er altijd zijn blijven staan tot 1972; op bijgaande foto van de Beeldbank Amsterdam uit 1969 staan ze er in ieder geval nog.

Beschikt iemand over foto's of betrouwbare herinneringen om dat een beetje helder te krijgen?