Plichtsgetrouwe klaar-over

Verteller: Albert De Boer
Auteur: Marjan Idema

Klaar-overs zoals beschreven in een artikel in De Oud Amsterdammer Johan Huizingalaan, Instalatie van de tweehonderdste klaarover brigade gevormd door leerlingen van de Pro Regeschool aan de Hendrik de Wijnstraat.<br />datering: 16.11.1959 collectie: Foto-afdrukken, vervaardiger: ANEFO(fotograaf) auteursrecht: Nationaal Archief Johan Huizingalaan, installatie van de tweehonderdste Klaar-over brigade gevormd door leerlingen van de Pro Regeschool aan de Hendrik de Wijnstraat 16 november 1959, collectie: Foto-afdrukken  Nationaal Archief

datering: 16.11.1959 collectie: Foto-afdrukken, vervaardiger: ANEFO(fotograaf) auteursrecht: Nationaal Archief Johan Huizingalaan, installatie van de tweehonderdste Klaar-over brigade gevormd door leerlingen van de Pro Regeschool aan de Hendrik de Wijnstraat 16 november 1959, collectie: Foto-afdrukken Nationaal Archief

De leerlingen uit de hoogste klas van de lagere scholen, mochten klaar-over zijn, en hadden de taak om op een zebrapad de schoolkinderen veilig te laten oversteken. De klaar-overs waren te herkennen aan een witte koppelriem met een band die schuin over de schouder liep. Aan die band kon het bordje, het 'spiegelei', waarmee het stopteken werd gegeven, gehangen worden. Als het regende, droegen ze een witte jas en een zuidwester.
Meestal waren er 2 of 3 klaar-overs op een oversteekplaats. Zij moesten een half uur voor schooltijd bij de oversteekplaats aanwezig zijn en na schooltijd zolang er nog kinderen van school kwamen. De klaar-overs kwamen dus altijd later op school en mochten ook iets eerder weg.
De leerlingen van de Burgemeester Fockschool zorgden voor het zebrapad van de Burgemeester Vlugtlaan op de hoek Fockstraat. Bij dit zebrapad hebben ook nog enige jaren zogenaamde knipperbollen gestaan, dit ter aanduiding van het zebrapad. De Koopmansschool had de eer het zebrapad bij de rotonde op de Vlugtlaan bij de Antony Moddermanstraat te verzorgen.
Ik kan me nog herinneren, dat ik een bepaalde week had te klaar-overen. ’s Morgens voor schooltijd bracht ik altijd de melk naar slagerij Ultee en AOZ. Hoe het gebeurde weet ik nog niet, maar ineens viel ik bij/van de stoeprand op de grond. De lege flessen waren ook hierbij stukgevallen. Mijn been zat vol bloed, uit de vele sneetjes.
In de winkel zijn er gauw heel wat pleisters opgedaan, want ik had dienst om te klaar-overen en moest en zou dat doen. Ik herinner me van deze keer nog, dat er een automobilist hoofdschuddend naar me keek. Ik zal er wel niet hebben uitgezien met al die pleisters en bloedvlekken.

Lees ook 'Pionieren met de melkhandel' en 'Voetballen op het Fijdahof' en 'Vechten met de juf'

Bekijk meer afbeeldingen

Klaarovers helpen schoolkinderen met het oversteken, op de Hoofddorpweg, gezien naar het Hoofddorpplein.<br />datering: 05.1951<br />collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's<br />vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf) Klaarovers helpen schoolkinderen met het oversteken op de Hoofddorpweg - Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, mei 1951

datering: 05.1951
collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's

theahulst1

klaarover

jeetje ik kom ook uit die tijd van klaarover de bilderdijkstraat over steken wat leuk om te lezen

Dit hebben ze niet meer. Bij scholen worden vaak kinderen aangereden die het zebrapad oversteken. Soms met dodelijke afloop. Natuurlijk is het goedkoper om dat te laten gebeuren dan een vrijwilligersproject op te zetten. Want dat zal wel eens een paar centen kunnen kosten die beter besteed is aan prestigeprojecten van ambtenaren zoals de Betuwelijn of de HSL. Wat een land zijn we toch geworden, waar geld belangrijker is dan een kinderleven.