Vechten met de juf

Verteller: Albert De Boer
Auteur: Marjan Idema
Slotermeer

De juf van de kleuterschool was erg aardig, maar op de lagere school was er een waar ik niet mee kon opschieten ...

De hoofdingang van de kleuterschool 't Waterhoentje. Harry Koningsbergerstraat 24 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 5 november 1956 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief

De kleuterschool heb ik doorgelopen op het 'Waterhoentje' aan de Harry Koningsbergerstraat. De hoofdjuffrouw was de aardige juffrouw de Bruin. Toen ik in de jaren 70 de melkwijk van de winkel van mijn ouders liep, kwam ik haar nog wel eens tegen.
Maar met de klasse-juffrouw van klas 3 (nu groep 5) heb ik gevochten. Er stonden meerdere kinderen te praten, terwijl we in de rij stonden om de school in te gaan. Maar alleen ik werd er uitgepikt om na te blijven. Dat nam ik niet en na schooltijd ben ik toen op een bepaald ogenblik de klas uitgestapt met de juf achter mij aan de gang op. Ik pakte mijn das van de kapstok en heb daar de juf mee geslagen. Toen werd ik tegen de kapstok 'gegooid' en zodat ik er een grote blauwe plek op mijn schouder van kreeg.
Andere schooljongens zagen het gebeuren en zijn meteen naar mijn ouders in de melkwinkel aan de Burgemeester Fockstraat gegaan, om ze waarschuwen wat er gebeurde. Mijn vader kwam toen meteen naar school en heeft in de klas de juf een zet gegeven, zodat ze meteen op de grond viel. Ik kon toen meteen van de Burgemeester Fockschool af en ben naderhand op de Koopmansschool aan de Slotermeerlaan, naar school gegaan. Een buurjongen, welk gezin tot dezelfde kerk behoorde als wij, zat daar ook op school, dus zodoende werd de Koopmansschool gekozen.
Mijn broer en zus hebben naderhand hierdoor ook naar de Koopmansschool gegaan. Het was lopend vanaf de Fockstraat naar school toch wel een aardig eindje, maar als we mazzel hadden, konden we met de melkwagen meerijden, wanneer deze langs de school kwam.

Gepubliceerd: 8 november 2006

Lees ook Pionieren met de melkhandel , De plichtsgetrouwe klaar-over en Voetballen op het Frijdahof.

De Melkboer

Want zo werd dat vroeger genoemd, de melkboer. En als ik hierboven lees dat de ouders van de schrijver een melkwinkel hadden in de Burg. Fockstraat, dan kan het niet anders of die was van Fa. de Boer. Wie van mijn leeftijdgenoten reden af en toe niet mee met de melkboer? Zijn oudste zoon heette Albert. Dat kon ik altijd goed onthouden omdat mijn vader ook Albert heette. Kleine overdekte bromfietsen waren het. Voordat de melk in flessen werd geleverd, werd de melk uit de melkkan geschept met een éénliter schep of maatje. Als je thuiskwam van school kon je zien of de melkboer al geweest was, want bij het scheppen werd er altijd wel enkele druppeltjes op de stoep gemorst. Jammer dat het allemaal voorbij is.