Eerste communie

Auteur: Maria Knijn

Maria Knijn zette deze schitterende oude foto op onze Facebook-pagina.

Vanuit de Liduinaschool op weg naar de eerste communie Foto: Maria Knijn

"Ik kom uit de MC Addicksstraat achter de Burgemeester de Vlugtlaan en blijf mijn jeugdherinneringen koesteren. Ik zat op de St. Liduina lagere school die werd geleid door broeders en nonnen. Dat was in de Louis Naarstistigstraat, bij de Vening Meineszlaan. De school heet nu de St. Henricus, onze kerk was de St. Catharinakerk aan de Vening Meineszlaan."

Evelien van Veen-Koopmanschap

Eerste communie en meer

Zo liep ik een paar jaar eerder dus ook.
Aan de galerij te zien, de houten schotten met opening, was het ook ongeveer tijd voor de jaarlijkse fancy fair. Dat was elk jaar een echt feest. Kan me herinneren dat in de beginjaren de jongens en de meisjes streng uit elkaar gehouden werden. Halverwege mijn schooltijd werd het speelkwartier gemengd en in 67-68, toen ik in de zesde klas zat, was er voor het eerst één gemengde (zesde) klas, met jongens die naar de lts en meisjes die naar de huishoudschool zouden gaan.

marina

Re: Eerste communie

Maria Knijn:
Oh Marina, deze foto bedoelde je, Dat was niet de foto van mijn eerste communie hoor, maar un foto van de communie.
Wij hebben inmiddels op Facebook een groep aangemaakt voor de St. Liduina en St. Henricusschool en we zijn op zoek naar oud-leerlingen van deze scholen.
Ik ben in 1955 geboren en het jaar ná mij werd de mammoet wet ingevoerd, toen werden de klassen gemengd. Toen ik eerste communie deed hadden wij nog geen gemengde klassen.

klopt toch, wij waren nog geheel; strikt gescheiden van de jongens...lekker streng katholiek.

Maria Knijn

Eerste communie

Piet Veenboer

Eerste communie

Ik ben van 1938 en ik kan me nog herinneren, dat mijn eerste communiedag plaats vond in de Chassekerk in de Chassestraat in Oud-West. De 2e wereldoorlog was net beëindigd en mijn vader had toen bij een tekenaar Piet Smit(Columbusplein) een ontwerp laten maken voor mijn eerste communieplaatje. Ik heb dat ontwerp nog en ik kijk steeds met grote ogen naar de vermelde datum. Dat was n.l. 8 november 1945. Normaal gesproken vindt deze aangelegenheid plaats in mei van elk jaar, maar in 1945 heeft dat dus plaats gevonden in november. Of er ook zulke mooie foto's gemaakt zijn met bruidjesjurken en korte broeken? Ik neem aan van niet, want er was nauwelijks geld voor het kopen van eten. U denkt natuurlijk:"Ja, maar er was WEL geld voor een tekenaar!" Die tekenaar en mijn vader waren goede vrienden en mijn vader was bedrijfsleider op een drukkerij op de O.Z.Voorburgwal, waar deze kaartjes gedrukt werden. Het was dus zuiver een vriendendienst. Dit terzijde, maar...in katholieke kringen kwam de dagelijkse gang van zaken na de 2e wereldoorlog gewoon weer op gang, want -waar we in de oorlog schillensoep hebben gegeten- in dezelfde zaal in het parochiehuis tegenover de kerk werden we allemaal gefeliciteerd door de op dat moment benoemde bisschop. Welke dat was, dat weet ik niet meer.