Lange broeken verboden

Auteur: An van Batum
Westerpark

In 1948 (ik was 13 jaar) ging ik naar de Eerste Christelijke Nijverheidschool in de Frederik Hendrikstraat.

Frederik Hendrikstraat 111-115 Voormalig 1e Amsterdamse Christelijke Nijverheidsschool voor meisjes

Fietsen

Met de fiets, want er reed nog geen bus langs de Markthallen en er stonden ook geen huizen. Het was een stortplaats voor huisafval geweest en over dat open terrein tussen twee bruggen stond altijd wind. Voor ons uit West was het een klein stukje.
Maar er kwamen veel meisjes uit Halfweg en Zwanenburg en omgeving, ook grote meisjes van 15, 16 jaar en ouder. En ‘s winters had je de Oostenwind pal tegen en die was snijdend koud.

Omkleden onder toezicht

Heel voorzichtig kwamen de lange broeken in de mode ,dus dat scheelde een stuk voor de kou, maar dat was geen excuus voor de Christelijke school, daar waren geen lange broeken toegestaan.
Na veel protest van de ouders mochten we een lange broek aan, maar moesten we die beneden in de (koude) fietsenstalling omruilen voor een rok, onder toezicht van de conciërge - die er met zijn neus boven op stond (?) - dat mocht wel.

Agnes

Lange broek

Ik zat in 1951 op deze school. Ook toen nog geen lange broek toegestaan.
Ook mocht ik niet op de fiets. Ik woonde toen in de Berenstraat. Was te dichtbij.

Toch was het voor mij een fijne school.
Een van mijn vriendinnen daar, haar voornaam ben ik vergeten achternaam was Plessius en woonde in Badhoevendorp. Ik heb daar een keer gelogeerd,

Agnes Filius

elly

zoek mij vriendin

We zaten ook op de princes irene school op de lin lindengracht in jaar 1967 elly ter koele

elly ter koele

zoek mij vriendin

Ik heb heel ff op deze school gezeten want mij moeder ging verhuizen naar Oost ik zat er samen met mij vriendin ellen bakker

thea hulst

langebroek

oja wij mochten in garderobe ons omkleden en wachten op de meester of juf oja die mand had ik gekregen om mee te nemen maar dat mocht ook niet oja die gymschool kon ik niet meer vinden en als we taal waren moesten we de volgende dag voor straf acher die deuren staan ik ben daar kort gteleden nog even geweest

Judith Bakker Terburg

Greetje Noah?

Mijn moeder heeft op deze school gezeten. Zij moet in 1948 ook 13 jaar zijn geweest.
Ik ben benieuwd of er iemand is die haar herinnerd.
Zij heette Margaretha Paulina Noah, maar werd Greetje genoemd.
Zij is geboren in 1935 en woonde aan de Bilderdijkkade, maar zij is helaas in 1996 overleden. Mijn vader zat op de Concordia Internos en vermoedelijk hebben ze elkaar in die periode leren kennen. Hij heette Hans Terburg en is helaas ook niet meer in leven.

Als er iemand is die zich haar kan herinneren (of wellicht mijn vader) of met wie zij bevriend was, die zal mij erg blij maken.

theahulst1@hotmail.com

bechtold

ik kan mij bechtold nog wel een beedje herrineren die rijst met bessesap er op daar gruwelde ik van die moest ik huilend opeten oja ons vlees was dubbelgezouten die bewaarde ik zolang in mijn schortzak ik had een bloedhekel aan die vrouw pepernoten bakken weet ik ook nog wel en dat we wasgoed meemoesten nemen en koper om te poetsen ik nam schoonspul mee mijn broddellap heb ik heel langbewaard door omstandegheden is ie weg eindjanurie had ik em nog ik woonde toon in de tenkatestraat oja en als we telaast waren moesten we in het fietsenhok staan een keer was in de moddergavallen effe vlug naar huis schonekleren aan trekken die langebroeken weet ik ook nog wel ik had een mand gekregen maar dat mocht niet een keer vanwege gladheid tuisgebleven smiddags toen het mindergladwas toch naar school

An van Batum

Mijn vader was de broer van Jan van Batum mijn vader was Willem

jan

was jou broer jan van batum? die getrouwd was met jaantje rietvelt?

familielid

Ja, als hij een zoon of kleinzoon van Guus van Batum is(omgekomen in het concentratiekamp) ,mijn opa was Willem van Batum, een broer van Guus

Familielid ?

Hallo An ,