Muziekles en Klaar-Over

Nog wat herinneringen uit mijn jeugdjaren op de de lagere school Maria Regina in Geuzenveld.

De mooiste zangsolo

In de zesde klas hadden we een muziekleraar. Dat was een hele verbetering van de muzieklessen. meneer van Rooyen was een hele aardige man met zeer veel hart voor zijn werk. Wij hadden als zesdeklassers de pech dat het jaar daarvoor een aantal zangtalenten in de klas zaten en zuster Therese kreeg er geen genoeg van dit te benadrukken. Wij hadden langzamerhand het gevoel dat we een stel schorre kraaien waren maar meneer van Rooyen bracht licht in de duisternis. Op een keer sloeg hij met de stemvork en zei "Vier wevekes" en hij wees naar mij. Ik zong vol vuur "die zouden ter botermarkt gaan en nog een paar zinnen. De rest van de klas zat te kijken alsof ze water zagen branden en meneer van Rooyen had fluks door dat er iets niet klopte. Ik moet zeggen dat ik zeer vereerd was met mijn mooie solo maar het bleek dat meneer van Rooyen dacht dat we de vorige les dit lied al behandeld hadden. Bijna niemand kon dit leuke volksgezang. Mijn moeder was zeer muzikaal en had ons al een heleboel ouderwetse liedjes geleerd waaronder "de vier wevekes". Wat een heerlijk gevoel was dat om een keer de beste van de klas te zijn. (gebeurde verder nooit) .

Klaar-Over

Wat ik me ook nog herinner was het klaar-over gebeuren. In de zesde kwam iemand vragen wie er klaar-over wilde worden en een aantal kinderen waaronder mijn persoontje hadden er wel oren naar. Heel interessant hoor om te lopen met een riem en een spiegelei. We kweten ons ijverig van onze taak en het was echt heel vreselijk dat er een keer een kind door een auto aangereden werd. Het was niet onze schuld want het ongelukskind was een stuk verderop over gaan steken in plaats van bij ons. Ik weet nog dat ik daarna weer in de Jacob Cabeliaustraat kwam en dat ik zuster Therese (mijn leerkracht) tegenkwam. Ik zei heel bedrukt dat er een ongeluk gebeurd was en de zuster zei tegen me dat ik maar gauw naar huis moest gaan en het tegen mijn moeder moest vertellen. Veel later heb ik wel eens gedacht dat de zuster natuurlijk dacht dat wij klaar-overs niet goed opgelet hadden.

Naar Carré

Tegen het eind van het schooljaar kwam er iemand vragen wie het hele jaar klaar-over was geweest. Ik stak mijn vinger op en even later stak de rest van de klaar-overs ook hun vinger op. Onze namen werden genoteerd en we hoorden dat we naar (ik meen) theater Carré mochten om naar een voostelling te kijken omdat we vrijwilligers waren geweest. Toen de persoon weer weg was zei een klasgenoot tegen me dat ik niet eerlijk was omdat we niet het HELE jaar klaar-over waren geweest. En bij nader inzien klopte dat ook maar ik was er echt van overtuigd dat we ons het HELE jaar ingezet hadden. Maar al met al zei niemand tegen de Zuster dat we ons vergist hadden en hebben we een superleuke middag gehad.

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Betsy Verbruggen-Klerk

klaar-over

Zelf ben ik helaas nooit klaar-over geweest, maar ik heb er toch wel mooie herinneringen aan. Mijn vader was de politieagent die altijd de klaar-overs begeleidde en verkeersles gaf. Hij regelde ook de middagen in Carre. Hij zorgde voor chocoladerepen en speelde er altijd piano (en later Sinterklaas).
Hij gaf verkeersles in de hogere klassen, dan kon je het verkeersdiploma halen.

Paula

MR. V. ROOIJEN

Muziekles...........hij had zo'n boeiend, lichtgroen apparaat, soort mini piano (geen verstand van, haha) maar ik vond het een gaaf exemplaar.

Ooit moest ik van mr. van Rooijen mijn mond houden want ik zong te hoog........nou ja!

En tijdens het instuderen van "engelkens door het luchtruim zwevend" mocht ik vooraan staan, bij de piano. Op de "premiere" mocht ik met nog 2 meisjes het refrein zingen: Gloooohohohohoriaaaaaaaaaaaaaa, hahaha

Ik ben nooit een engeltje gebleven, transformeerde meer tot bengeltje.
Maar ook dát is goed gekomen.

En ja, boeroengkaka toea......... ofzo, zijn repertoir bestond blijkbaar uit niks anders, iedereen weet het nog zo te zien, haha.

Verder had ie een triangel, als je daar op mocht slaan voelde je je een uitverkorene. (één tik per 10 min.) !

Jetty Temme

Liedjes

He, ex-buurmeisjes,

Zangles en mijnheer Van Rooijen. Wat me nu te binnen schiet is dat we een soort toneelstukje met zang moesten leren, waarschijnlijk afscheid van de zesde, maar dat weet ik niet zeker. Op een gegeven moment kwam er een gezongen zinnetje in voor 'ämandeltjesrijst met bessensap', en ik mocht dat zingen. Er was echter een ander meisje dat van zichzelf vond dat ze mooier kon zingen dan ik (eerlijk gezegd was dat ook zo...), en dat het beter was dat zij dat zou gaan zingen. Mooi dat ik m'n rol kwijt was, wat vond ik dat een rotstreek!

Marie-Anja, dank zij jou heb ik de hele middag het refrein van Boeroengkaka lopen zingen: leitrum, leitrum. leitrum lalalala, en ik krijg het niet meer uit m'n hoofd.

Groetjes,
Jet

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Liedjes

Hoi Hanneke

Koembaja kan ik me nog wel herinneren maar met veel liedjes weet ik niet meer of ik ze van mijn moeder geleerd heb omdat mijn moeder allerlei oude volksliedjes kon. b.v. het liedje Boeroengkakatoewa mentjok di tjendala enz. ( dit was zoals ik het zong). Ik heb in ieder geval altijd plezier gehad in het zingen ondanks dat ik op zich geen zangtalent ben.

Groetekes van Marie-Anja

Hanneke

Dubbele Jan

Dubbele Jan (waar slaaaaaaaat dat op?) die zie je niet meer op de kermis staan
Hij is er met zijn wagenstje van dooooorgegaan.
Jan Jan dubbele jan, waar zeide gij (zo leerden we dat van de muziekleraar) heen gevaaaaren.
Jan Jaaaaaaaan waar zeide ge heengegaan.

En de rest ken ik ook nog steeds uit mijn hoofd. hoor.

Kan jij je trouwens ook nog de Israelische liedjes herinneren die we van hem leerden: o.a. Koldo die (fonetisch). En bijvoorbeel Koembaja? Dat was niet Israelisch hoor.

Alle mannen die kaperen varen moeten mannen met baarden zijn.Jan Pie(r)t Joris en korneel die hebben baarden etc......Ik schrijf het zoals ik het me herinne hoor. Die eerste zin.....

Ouderwetse liedjes

Hoi Hanneke

Ik had een paar dagen geleden je reactie gelezen en aangezien ik nog een mooi boek heb met allerlei oude volksliedjes heb ik gekeken of Dubbele Jan er ook in stond.

Sindsdien zit het de hele dag in mijn hoofd en mijn kleindochter zal het binnenkort ook wel helemaal kennen.

Groetekes van een zingende Marie-Anja

Mijnheer van Rooijen

Ja hoor, hier je tweede fan. Mijnheer van Rooijen, wat hebben we daar een ouderwetse liedje van geleerd, die ik nog steeds zing. Jan Jan Dubbele Jan waar zeide gijgebleeeeeeeeven, Jan Jan etc. dat ZEIDE GIJ. Is toch eigenlijk om een stel Amsterdammertje "zeide gij" te leren. Maar wat hebben mijn zus en ik dat lied ontzettend vaak gezonden. Op het afscheidsavondje van de 6e klas mocht ik vooraan staan en op het woodblok slaan. Supertrots was ik.

Dat dat meisje werd aangereden weet ik ook nog heel goed. Heette dat niet Ria?. De rest van haar leven zal ze met een soort hazenlip lopen denk ik. Ze had in ieder geval een flink litteken in haar gezicht.

Gezellig weer Marie-Anja.

Jetty Temme

Muziekles en klaar-over

Hé Marie-Anja,

Hèhè, eindelijk weer een stukje van jou, gezellig!
Wat betreft dat ongeluk tijdens jouw "dienst": misschien bedoelde die zuster wel dat je voor de schrik een aai over je bol moest halen bij je moeder! En Carré had je verdiend hoor, uiteindelijk heb jij je met gevaar voor eigen leven van je taak gekweten, of het nou een heel jaar was of een maand!

Groetjes,
Jetty