Fotomiddag op ‘Sloterdijkermeer’ en ‘Nut en Genoegen’

Auteur: Corrie Groen
Sloterdijkerweg 22

Op de middag van Moederdag 2017 hadden tuinders van de volkstuinenverenigingen ‘Sloterdijkermeer’ en ‘Nut en Genoegen’ en ‘Fotoclub Impact’ uit de Aker een foto-afspraak. Drie leden van Impact wandelden en fotografeerden samen met ongeveer 10 tuinliefhebbers over de tuincomplexen om al fotograferend ervaringen uit te wisselen.

Bron: fotograaf Corrie Groen, 2017

Fotografen konden iets over hun hobby vertellen en vragen van de tuinders beantwoorden. Op hun beurt konden de tuinders de fotografen vertellen over plantennamen en -wetenswaardigheden. De afspraak was gemaakt door een bestuurslid van’ Nut en Genoegen’ met een paar bestuursleden van ‘Fotoclub Impact’.

Impactleden kenden niemand van de tuinliefhebbers en omgekeerd. Er was geen streng programma. Beide partijen wisten eigenlijk niet precies wat van elkaar verwacht kon worden. Drie fotografen gingen op pad met elk een paar tuinders. Ik had maar een klein groepje waarvan er een ongemerkt al snel afhaakte. Er waren nu nog een tienermeisje met haar moeder over en een mevrouw met een klein hondje. Deze mevrouw had geen fototoestel. Ze kwam alleen kijken hoe het allemaal zou gaan. Na heel korte tijd werd ze zo enthousiast dat ze aan de telefoon in haar broekzak dacht. Daar kun je ook mee fotograferen en vol overgave ging ze aan de slag.

Ons groepje begon in de “kweektuin”. Zoals op bijna ieder klein stukje tuin valt daar heel veel te fotograferen. Na een poosje zijn we toch verder gegaan, totdat het begon te regenen en niet zo zachtjes. Gelukkig wisten de dames een glazen abri met een oud bankstel waar wij konden schuilen tegen de stortbui. Ook daar kun je vragen stellen en beantwoorden. Na die ene bui heeft het niet meer geregend en klaarde het weer helemaal op.

Om vijf uur kwam iedereen naar een vooraf afgesproken tuin om even na te praten. Alle deelnemers waren enthousiast. Ze hadden een leuke middag gehad. Er werd gevraagd of zo’n middag nog eens geregeld kon worden.

Afgesproken is, dat iedereen een aantal foto’s naar een verzamelpunt opstuurt. Uit die foto’s wordt een selectie gemaakt om via de beamer te vertonen op de ‘Open Tuinen Dag’. Ook wordt een aantal foto’s afgedrukt.

Om de kruisbestuiving compleet te maken stuur ik, als verhalenverteller en fotograaf van het Geheugen van Oost, dit verhaal naar het Geheugen van West. Zo vinden we elkaar onder de paraplu van het Geheugen van Amsterdam.