R.K. Verenigingsgebouw Spaarndammerstraat 78

Spaarndammerbuurt

Dit gebouw heeft diverse benamingen gehad: R.K. Jeugdhuis, R.K. Jeugdgebouw, R.K. Patronaat, R.K. Parochiehuis, verenigingsgebouw De Reijcke en Partycentrum De Reijcke.

Spaarndammerstraat 78, nu 460c/b/a, bevattende Magdalenakapel links, kerkbestuur midden en een dansschool wie, wat, wanneer, waar Foto: Jan Wiebenga, 9 april 2006

Spoorzoekers

Dit gebouw is in de vorige eeuw onlosmakelijk verbonden geweest met de Magdalenakerk en de parochie, en nog steeds. Hier huisden toen enkele groepen van de padvinders. Zij omvatte onder andere enkele welpenhordes voor jongens van 8-12 jaar, hun horde-holen bevonden zich hier in de Spaarndammerstraat 78. De Edmund Hillary-troep van de verkenners voor jongens van 12-16 jaar hadden hun troeplokaal in eerste instantie in de St.Theresia-speeltuin op de Spaarndammerdijk. Als je de spoorbomen overging dan had je aan je rechterhand eerst de ‘dubbeltjes-speeltuin’ en daarnaast zat St.Theresia. Later is de speeltuin verhuisd naar de Zaanstraat bij het Brediusbad. De verkenners bleven op de Spaarndammerdijk. Ikzelf ben jaren op de Spaarndammerdijk aan het spoorzoeken geweest. Het spoor liep er weliswaar vlak naast, maar ik bedoel natuurlijk een ander spoor. Een voetspoor!

Jeugdige arbeiders

In de bovenzaal van het verenigingsgebouw, in de punt, huisde de KAJ (Katholieke Arbeiders Jeugd) en de Jong-KAJ. Na de padvinders ben ik hier terechtgekomen. Onze praeses was kapelaan F. Meijer. Hij kwam op onze vaste zaterdagavonden vaak langs voor een flesje fris. We konden op die bovenzaal biljarten, schaken, dammen, sjoelen, mens erger je niet, enzovoort. Er was ook een piepkleine bar (eigenlijk een kast) waar fris, cola en koeken verkocht werden. Die koeken waren natuurlijk gevulde koeken en pennywafels. Daar kon je dan vast aan wennen als je in dienst moest. De jongens moesten (vrijwillig) bij toerbeurt een avond in die kast staan om de boel te verkopen. Er was een klein loketje in gemaakt dat ietwat te laag zat (misschien gemaakt voor de Jong-KAJers?) zodat je steeds door je knieën moest om te zien wie er wat kocht. Het was na een tijdje ook bloedheet in die kast. Gelukkig stond het sap wel in een koelkast. Dames werden op die avonden niet toegelaten.

Informatieve bronnen:
www.perger.nl / onder andere over de Spaarndammerbuurt
www.emielros.nl / ook over de neergestorte bommenwerper

Advertentie uit het parochieblaadje van de Maria Magdalenakerk wie, wat, wanneer, waar 1957-1959

gerda brink-tamis

Re: ome dries ijscoman

e balk:
wie kent ome dries de ijsman nog, hij liep altijd met een karretje en had een ijssalon in de spaarndammerstraat en heb ik het over 1955 tot 1970 ong.

ja die ken ik wel bijna elke avond mouselientje met slagroom want de slagroom was het lekkerst bij hem ertussen en grote klodder erboven op ik wachte erop als hij avond in de hembrugstr kwam je hoorde zijn belletje al tevoren

e balk

ome dries ijscoman

P.M. van ZWAM

R.K. verenigingsgebouw

Mooi verhaal Jan

Toen de hoofdschoolmeester van de jongensschool in 1951
dacht dat meneer schepers was???? ik, zat toen in de eerste klas ,
jarig was , kreeg de hele school vrijaf om gezamelijk in dat gebouw zijn verjaardag te vieren . smorgens kregen we limonade en snoep
en de meesters en juffen hielden korte toespraken , en de jarige kreeg een gezamelijk kado, een filmprojektor `, nou dat was wat hoor in die tijd !
smiddags was er dan film ,met o.a, de dikke en de dunne
zoals we dat noemden , Dat zijn toch kleine dingen uit je jeugd die je nooit vergeet