EigenWijzen

Nieuw-Wester vrouwen op het podium

Vrouwen van 35 tot 85 jaar oud uit Amsterdam Nieuw-West schitteren samen op het podium tijdens deze theatrale zangvoorstelling. De voorstelling EigenWijzen speelt op maandagavond 7 mei in De Meervaart in Amsterdam Osdorp.

Het community art project van stichting metStem toont een genuanceerd beeld van het vrouw-zijn. Koffers met ervaring zijn gevat in een levensdocument vol diversiteit, wijsheid, energie, eigenheid en kracht.

EigenWijzen werd ontwikkeld onder de bezielende leiding van initiator en zangcoach Yinske Silva en bewegingscoach Maaike van de Westeringh. De weg ernaar toe was er een van leren: zingen, bewegen, je verhaal vertellen en jezelf zijn op een podium. Maar ook een weg van elkaar leren kennen, vertrouwen en jezelf uitspreken. Persoonlijke teksten werden geschreven, muziek werd erbij gecomponeerd en er werd samen bewogen om tot een unieke voorstelling te komen.

Voorbij stereotypen
Initiator Yinske Silva gaf in de afgelopen jaren meerdere workshops bij vrouwencentrum Vrouw en Vaart en werd daar keer op keer verrast door de verhalen van deelneemsters. “Mijn motivatie voor het ontwikkelen van deze voorstelling kwam diep van binnen. Ik wil voorbij de eerste indrukken en stereotypen van deze vrouwen gaan, omdat ik de immense kracht ontdekte die in velen van hen schuilt.”

Silva: “Dames die onder moeilijke omstandigheden zijn opgegroeid, heftige verliezen hebben geleden of kampen met lichamelijke ongemakken, maar die zoveel meer lagen hebben als je verder kijkt. Velen blijken te bezitten over een haarscherp observatievermogen, zijn een voorbeeld van hoe je plezier in het leven houdt en zien altijd het gouden randje van anderen. Het is die gestapeldheid die hen menselijk maakt en niet alleen: een vrouw of een oude vrouw of een allochtone vrouw. Het is ook die gestapeldheid die we op het podium gaan laten zien.”

Langgekoesterde droom
EigenWijzen is een langgekoesterde droom die uitkomt voor Silva en ook voor de vrouwen, van wie velen voor het eerst in hun leven op zo’n groot podium staan. Kom kijken en laat je verleiden door een Hindoestaanse liefdesmelodie, in slaap sussen op een Indonesisch wiegenlied of word wakker van een protestsong tegen de vee-industrie!

EigenWijzen speelt op maandag 7 mei om 20.00 uur in theater De Meervaart. Kaarten kosten € 7,50 en zijn te koop via www.meervaart.nl, telefonisch via 020 - 410 7777 of bij het theater aan de Meer en Vaart 300 (maandag t/m vrijdag tussen 09:00 - 16:30).

In de hoofdrol
Agnes Fritsche, Anneke Eenkhoorn, Dolly Hitipeuw, Irina Vargas Rivera, Jayanti van der Meer, Jolanda Lijnzaad, Kiki Braam, Lize Lallkanhai, Sylvia van Bronckhorst en Tanya Steehouwer.

Tekening gemaakt door: Jill Hesketh