De voetbalkooi is open

Slotermeer

Ruim een jaar heeft het geduurd. En afgelopen zaterdag 4 november was het dan zover: de spiksplinternieuwe voetbalkooi op het plein van de Immanuelschool werd door wethouder Tys de Ruyter en ex-profvoetballer Driss Bousatta officieel geopend en in gebruik genomen.

Voetbalkooi 6 Voetballen!!!!

Voetballende jongeren op het achterplein van de Immanuelschool in Slotermeer waren de bewoners van de Jaques Oppenheimstraat jarenlang een doorn in het oog. Ook de directeur van de school zag het ´oneigenlijke´ gebruik van zijn plein aan de achterzijde met lede ogen toe. Gezellig op het balkon zitten was er voor de buurtbewoners in de zomermaanden niet meer bij en de maandagochtend leverde geregeld een nieuwe schadepost op voor school. Gesneuvelde ruiten, kapotte dakpannen, rommel en lawaai; de buurt ging bijna letterlijk gebukt onder het balgeweld van de aanwezige jongeren.

En zo kon het gebeuren dat de Immanuelschool, buurtbewoners, jongeren, politie, jeugdwerk en stadsdeel in een zeldzaam stukje geslaagde samenwerking op zoek gingen naar een oplossing. Die oplossing is er ook gekomen. Een lang jaar praten, beslissingen nemen en geduld betrachten leidde eind oktober 2006 tot de oplevering van een prachtige voetbalkooi op het voorplein van de Immanuelschool. Remion uit Breukelen is de bouwer.

Afgelopen zaterdag werd de voetbalkooi in gebruik genomen. Buurtcoördinator Jeroen Bouman had samen met jongeren en vrijwilligers uit de buurt een programma in elkaar gedraaid en een heus openingstoernooi voorbereid.

Voetbalkooi 2

Voetbalkooi 2

De opkomst was overweldigend en een aantal zorgen uit de buurt werd snel weggenomen. Meer dan vijftig jongens (de meiden lieten het vooralsnog afweten, maar dat moet in de toekomst beter) hebben een volle dag in alle ´vrede´ samengespeeld en een mooie voetbaldag beleefd. Een slecht verliezer uit Geuzenveld had na de afsluitende finale met penalty shoot out zijn emoties even niet onder controle, maar nam met een zuur glimlachje alsnog zijn verdiende tweede prijs in ontvangst. Politie, jongerenwerk, school, buurtbewoners, stadsdeel en jongeren keken na de finale (toen de eerste regendruppels voorzichtig hun weg naar beneden vonden) terug op een geslaagde dag die hopenlijk de opmaat is voor meer samenhang tussen jong en oud in de buurt.

Voetbalkooi 4 Tys de Ruyter opent met schooldirecteur Leen Zoutendijk en ex-Ajax AZ en Oranje voetballer Driss Boussatta met zoon de voetbalkooi op het plein van de Immanuelschool. Zaterdag 4 november 2006.

Voetbalkooi 3 Buurtcoördinator Jeroen Bouman in gesprek met een van de jongens uit de buurt.

Voetbalkooi 5 En voor en na iedere wedstrijd was het druk bij de wedstrijdleiding. Wie heeft gewonnen en wie heeft gewonnen?

Voetballen 7 Als de buurtregisseur zijn pet even uit het oog verliest, ruiken sommigen hun kans. Het staat deze jongen trouwens goed, als zal hij daar zelf anders over denken.

Voetbalkooi 8 Omdat de finale tussen team Zwart en team Beige in 2-2 eindigde, volgde een penalty shoot out. Na wat discussie met de scheidsrechters bleek team Zwart uiteindelijk de gelukkigste. Goed dat Zwart uit de buurt van de voetbalkooi kwam, zodat zij met opgeheven hoofd kunnen blijven rondlopen.

Voetbalkooi 1

Voetbalkooi 1